Изказването на Румен Радев за втория му мандат беше визионерско. Говореше за това, че аудиторията трябва да види бъдещето на България по начина, който той си го представя. Имаше намек за президентска република.

Това заяви политологът Антоний Тодоров пред БНТ по повод речта на държавния глава след клетвата пред депутатите за втория президентски мандат.

По думите на Тодоров не може гражданското участие в управлението да се ограничи с референдуми. Референдумът е като скалпела - нещо, което може да помогне, но и нещо, което може да навреди, посочи той.

"Какъв очакваме да бъде нашият президент? Една кукла, която ни представлява, изглежда добре, висок, строен, да посреща или да изпраща делегации ли? Президентът е политическа фигура и какво да прави, когато се изправя срещу конфликт за нещо безобразно? Трябва да ги помири ли?", запита политологът.

Политическият психолог проф. Антоанета Христова пък коментира, че президентът Румен Радев не е успял да изпълни своите задачи като балансьор и медиатор на конфликти. Обществото ни нямало да бъде поляризирано, настроено едно срещу друго, ако президентът изпълнявал своите функции, по нейни думи.

Може да се стигне до предсрочни избори, но президентът трябва да може да сложи разговора на масата, а не конфликтите да се задълбочават, настоя още проф. Христова.