Според мен, по време на предизборната кампания за БСП ще имат значение два основни елемента. Първо - убедителната критика на досегашното управление. Тук става въпрос не просто за говорене, а за аргументи, данни, анализи, които да са убедителни за хората. Това коментира политологът проф. Александър Маринов за предстоящото заседание на 49-ия Конгрес на БСП в края на седмицата, пише агенция "Фокус".
 „Фактът, че в програмата за саниране, санирането за един апартамент струва 17 000 лв., трябва да бъде обяснено какво наистина означава това. Не става ли дума за някакво огромно пилеене на обществени ресурси? Другото, което е не по-малко важно, е конкретно какво предлага БСП. Тук става дума за няколко ключови политики, които все още са неясни. Все още имаме едни общи послания, като например българите пак да станат 8 млн., да няма хора под прага на бедността, което впрочем е невъзможно за България и повечето страни по света и т.н.“, посочи проф. Маринов. Според него трябва да се види как конкретно тези общи политически послания ще се превърнат в убедителни политики. 

„За това обаче, няма много време – нито да се направи, още по-малко пък да стигне до хората. В президентските избори беше лесно. Румен Радев имаше 4-5 ключови послания и там водеща роля имаше неговата личност, излъчване, харизма. Сега ще се наложи много по-интензивен политически диалог, спор, противопоставяне. Тази задача няма да е лесна. Предстои да видим какво ще предложи БСП на българското общество“, каза още проф. Александър Маринов.