Политологът Иван Начев разкри какво се крие под искания вот на недоверие към служебното правителство. Спорен него, с това си действие БСП, "Възраждане" и ИТН целят да консолидират избирателите си. И всъщност не ги интересува какво ще прави кабинета "Главчев".

„Служебният кабинет служи на политиците. Народът няма никакво доверие към него от самото начало, в него има проблематични лица, които създават проблеми във възприятието му от хората.

Хаосът, който може да предизвика той, може да отдалечи Шенген и еврозоната от България“, добави той в ефира на Радио "Фокус".

"Служебният кабинет беше прибързано направен от Димитър Главчев.

Той подходи сравнително несериозно, вместо да проведе задълбочени разговори и да предложи хора, които биха се ангажирали пряко с тези министерства, за които ще бъдат отговорни, той предложи хора, които не са толкова популярни, включително и самия Стефан Димитров.

Става въпрос за външния министър на България, в една ситуация, в която предстоят европейски избори, след това ще предстои избор на европейска комисия, където има доста кризи, по които бързо трябва да се реагира от страна на ЕС.

Външният министър трябва да бъде разпознаваемо лице за нашите партньори.

Даниел Митов е изключително подходящ, защото той има зад гърба си подобен европейски опит и е разпознаваем в европейското пространство, но в конкретната ситуация не е подходящ.

Митов е зам.-председател на водеща партия в България. На второ място ние не знаем дали той ще се кандидатира за евродепутат", обърна внимание Иван Начев.

Той обърна внимание, че президентът атакува цялата процедура и това е много полезно за самия него: "След промените в Конституцията новата позиция на президента засили неговите функции, неговото място и роля в политическия живот.

Съвсем естествено той критикува поведението на Главчев и през него самата конституционна процедура, но и няколко пъти вече се разграничи.

Радев обаче се опитва да засили позициите си и да стане незаобиколим фактор в българския политически живот, мандатът му на президент все пак изтича през 2026 година и той трябва да мисли за ново политическо бъдеще".

По думите му служебният кабинет трябва да запази външнополитическата ориентация на България, също така обаче България дава сигнал, че не може да бъде сигурен и демократичен политически партньор, на когото да разчитат в ЕС.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук