Оттук нататък всяко говорене за мажоритарни избори ще бъде силно белязано от това какво послание искат да изпратят основните партии, а по същество проблемът ще се решава от следващия парламент. Това коментира политологът Димитър Димитров, предаде агенция "Фокус".
„Референдумът съдържа три въпроса, това са три отделни теми. По някои от тях може много бързо да се постигне съгласие, но пък няма как да се постигне в момента, тъй като въпросът за партийната субсидия е вече решен чрез държавния бюджет, в който са предвидени колко ще бъдат средствата, които партиите ще оползотворят като субсидия в календарната или в този случай бюджетната година. Така че не виждам как който и да е от въпросите може да бъде препотвърден с гласуване на мнозинството от народни представители, без да са необходими още допълнителни промени в различни други закони. Промяна в избирателната система изисква техническа подготовка от 4 - 5, дори 6 месеца, ако говорим за толкова фундаментална промяна“, коментира политологът.
 
Удължаване на мандата на сегашното НС дори би навредило на депутатите, отколкото би им било полезно, добави Димитър Димитров.