България не излезе от политическата криза, а тя е най-дългата от Освобождението насам. Това мнение изрази политологът Димитър Ганев пред БНТ.

"Тази криза не започна сега, тя е част от един продължителен разказ как се правят избори у нас – не е дори от началото на демократичните промени, а от времето на Бай Ганьо - със скандал, със сопата в ръка, с купуване на гласове", допълни и политологът Георги Киряков.

"От ротацията партньорите влязоха в една спирала на надлъгване, надцакване - тази спирала се завъртя и никой не можа да излезе от нея. Не мисля, че има сценарист", посочи Ганев.

"От тази ситуация е губещо българското общество, българският избирател", добави той.

"От тази ситуация са губещи хората. Тази ситуация не произвежда политики.

За пореден път ще станем свидетели не на политики, а на разказа кой е виновен за нещо, което се е случило вчера или преди 10 г.

Това показва неспособност как едно общество да изгради европейски стандарт. Нашите партии не знаят как да разкажат на обществото какво ще се случи, след 5, след 10 г., те умеят да говорят само за утре", коментира Киряков.

"Кампанията на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) тръгна тежко.

На предишните избори те разказваха как се борят срещу ГЕРБ и ДПС, но този разказ фалира, след като влязоха в сглобката. Те вече не могат да използват и ролята си на морален императив.

Не смятам, че ще се случи някакъв електорален срив на "Продължаваме промяната – Демократична България", но тенденцията е те да се затворят в своята общност, която представлява около 350 000-400 000 души, което е сериозен спад спрямо предишните избори, когато имаха над 600 000 гласа", отбеляза Димитър Ганев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук