„Има определена доза припряност. Тя не е по повод политическа битка и при опита да надмогнеш опонента си, а по отношение на заобикалящата среда – на тези, които правят или отразяват кампаниите. Има неприязън и недобро отношение по повод на тези, които коментират политическия процес”. Това заяви проф. Росен Стоянов - преподавател по политически комуникации пред NOVA NEWS. 

Според политолога Димитър Ганев активността на последните избори е била най-ниската в цялата история на прехода.

„Най-лесно е да мобилизираш своя електорат, когато говориш срещу отсрещния”, каза Ганев.

Според него, една от причините за трудността да бъде съставен кабинет след изборите, са казаните тежки думи преди вота. 

„Оставете социологията. Вижте само резултатите на последните или предпоследните избори. Първата политическа сила е с малко над половин милион гласа подкрепа и е със сериозна дистанция от втората. Ще ви дам за пример катастрофалната загуба на БСП през 2009 година. Тогава за тях гласуваха 730 хиляди души. Да направим сравнение, не за БСП, а с колко печели победителя сега.

Какво се получава? На тези избори може би ще стигнем до 2 милиона. Част от българите ще гласуват за партии, които няма да влязат в парламента и така представителството в парламента ще е гласувано от 1,8 млн. Ще направят конфигурация от 700-800 хиляди. 500 хиляди няма да са доволни, че тяхната партия е направила такава конфигурация”, обясни той. 

Според него това означава, че следващото НС ще бъде много ниско легитимно и правителството ще бъде такова, ако се създаде изобщо. 

„Създава се пространство за политическа алтернатива и в рамките на следващите години този вакуум и това пространство ще бъде запълнено. От почвата ще излязат нови растения, които ще унищожат старите. Не казвам, че ще е един субект. Ще има проекти”, каза още Ганев.