Скорошно социологическо проучване на „Тренд” показа нагласата на хората към политиците у нас и какво би се случило, ако днес се проведат предсрочни парламентарни избори. Обстановката у нас е много динамична и се променя постоянно. Войната в Украйна принуди правителството да взима спешни и важни решения. В четвъртък вечер бяха задържани в ареста лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийния съветник на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

По всички горещи политически теми потърсихме за компетентен коментар политолога и съосновател на социологическа агенция „Тренд“ Димитър Ганев.



- Г-н Ганев, наскоро публикувате резултати от проучване на "Тренд". Снощи обаче станахме свидетели на задържането на лидера на най-голямата опозиционна партия. Това как ще се отрази според Вас на нагласите на хората?
- Това до голяма степен зависи от сериозността на обвинението и последващата интерпретация. Има два основни варианта. Първият е при неубедително обвинение това да бъде прочетено както като ПР ход на управляващите, който дори може да се обърне срещу тях.

Вторият е при евентуални доказателства, които да бъдат показани на публиката и тя самата ясно да разчете злоупотреба, то неминуемо ще е налице щета, както за Борисов така и за ГЕРБ.

Ако нищо сериозно не се представи, ще бъде война на интерпретации - ГЕРБ ще говорят за репресия, а управляващите за върховенство на закона. Давам варианти за последствията в краткосрочен план, защото ако сте стигне до дело, то така или иначе то ще се влачи години.
 

- Социологическото проучване на „Тренд” установи драматично малка разлика между ГЕРБ и ПП, ако изборите са днес. На какво се дължи това?
- В последния месец регистрираме ерозия в подкрепата спрямо „Продължаваме промяната“ от 2% от гласуващите. Това ги доближава до ГЕРБ, защото електоралната картина при тях е статична. 

- ИТН, ДБ и Възраждане също са със сходни резултати. Как очаквате да се разплете този троен възел?
- При Възраждане и ДБ отчитаме леко покачване, като тепърва предстои да видим дали то ще се задържи. И при двете формации го отдавам на войната в Украйна. Електоратите им са огледални – при Костадинов силно харесващите Русия, при Христо Иванов – силно не харесващите Русия.

Двете формации излъчват най-силните съответно проруски и антируски послания и това води до стягане в електоралните им редици. Разочарованието от „Продължаваме промяната“ може да доведе до леко възстановяване на ДБ, защото част от симпатизантите им на последните избори предпочетоха Петков и Василев пред Иванов и Атанасов.

Социоложка заплете жестока интрига: Ако изборите бяха днес, ни чакат големи обрати!

- ДПС в опозиция и БСП в управлението запазват позициите си от изборите, на какво се дължи това и какво може да се случи с тях по-нататък?
- ДПС е константа в последните години на резултат от около 300 хиляди гласа. Там няма промяна, а и не виждам условия за скорошна такава.

БСП е в негативна тенденция и това се видя на изборите през юли и ноември миналата година. Влизането им във властта не им донесе някакъв електорален позитив, а тепърва ще инкасират негативите от управлението. Появата на нова партия на Стефан Янев пък ще отцепи също някаква част от червените.
 

- Спадът на доверието към президента Румен Радев само заради неуспехите на правителството „Петков “ ли е?
- Президентът Радев беше привидян като патрон на партиите на промяната и на този кабинет. Когато доверието към правителството спада, нормално е и президентът да понесе част от отговорността. По тази причина очаквам в следващите месеци много по-категорично разграничаване на Радев от управлението.



- Какви са шансовете на евентуалния нов проект на бившия военен министър Стефан Янев?
- Потенциал има. Янев е разпознаваем и популярен. Позицията му за войната беше нюансирана и това прикова вниманието към него. Дотук с добрите новини. Тепърва предстои да видим дали ще може да се задържи на гребена на вълната и по други теми, като например социално-икономическата криза. Посочвам тази тема неслучайно, защото това ще е темата на следващите месеци в България.



- Ще има ли тази година предсрочни избори у нас?
- Засега не ми изглеждат близо. Никой от управляващата коалиция няма интерес от нови избори. Кой от тях ще се представи по-добре? Ако обаче ситуацията продължи да се влошава и оставането в кабинета ще коства повече, отколкото напускането, тогава не е изключено конфигурацията да се разпадне.

Но преди да стигнем до нови избори, да не забравяме, че има конституционна процедура, която трябва да мине – дават се мандати на първата и втората по големина парламентарни групи и после на трета по избор на президента. Не изключвам в някой от тези опити да се формира нов кабинет в рамките на това Народно събрание.

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ