Какво следва, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов реши да напусне коалицията. Това коментира в ефира на bTV политологът Димитър Ганев. 

"Първия вариант е празнотата до 121 да бъде заета от някоя друга парламентарна група или част от парламентарна група. Това ми се струва трудно постижимо, защото потенциалните партньори са ДПС, ГЕРБ. "Възраждане". Правителство на малцинството - имали сме такова, правителството на Филип Димитров, но то зависеше от ДПС", каза Ганев. 

Горещо в БЛИЦ: Какви са вариантите за властта след бомбата на Слави!

"Втори вариант е да влезем в конституционна процедура връчване на мандати на президента. В някоя от тези опции може да се състави нов кабинет", продължи той. 

"Трети вариант е, ако първите два не се изпълнят, познатото от миналата година - служебен кабинет и нови избори. Като първата техническа дата ще е в края на август-началото на септември. Това са трите варианта. Трябва да се изчакат позициите на политическите сили", обобщи Ганев. 

Петков огласи какво правителство гласи, след като Слави показа червен картон на кабинета БЛИЦ TV

Ганев коментира и причините, поради които коалиционните партньори се скараха.  

"От няколко месец ИТН стои най-дистанцирано от това управление. Изненада е за мнозина тази новина днес, но не е изненада от кого идва. Поводът е ясен. Причините се посочиха. Само преди месец сериозния проблем на коалицията бе управителя на БНБ, където ИТН станаха огорчени.

Има и други причини. ИТН губи от участието си в тази коалиция. ИТН имаше антисистемни послания, в момента, в който антисистемните послания влязат във властта, това води до електорален отлив. В последните прочувания те бяха близо до бариерата", обясни Ганев. 

"От последните проучвания на ТРЕНД и други колеги ГЕРБ имат всички шансове да върнат първата си позиция, но това не означаава, че лесно ще съставят кабинет. Отсега да сте наясно, че при едни нови избори, който и да е - първи, втори, трети, коалицията ще бъде подобна на тази - сложна конфигурация от няколко формации", обясни политологът. 

Ако има избори, ще са в третата половина на септември, смята Ганев.