Политологът Татяна Буруджиева направи интересен коментар за кандидатите за кмет на София след техния дебат в ефира на bTV.

Ето част от това, което каза Буруджиева:

„Г-жа Манолова има по-голям проблем от г-жа Фандъкова.

Г-жа Фандъкова има избирателите на ГЕРБ, на които трябва да говори и спрямо които да формира своето поведение, да не притесни десницата и да привлече достатъчен десен вот, примерно във втория тур или когато ѝ трябва допълнителна подкрепа в общината.

Г-жа Манолова има принципно в исторически план обединени избиратели, включително част от хората, които бяха разочаровани вчера от Джамбазки и този тип поведение, които също биха могли да гласуват за нея.

„Дебатът преди изборите има за цел да можеш да сравниш двамата претенденти в реално време. Това няма как да се получи във формата, в който са нашите кметски избори. Това може да се случи между първи и втори тур. Снощи повечето кандидати успяха да представят решенията си за града, но не и политиките“, каза още политологът. „Дебатът е важен за твърдите избиратели на даден кандидат“, допълни тя.

„Това е политическа битка, не е битка между експерти. Ние не си избираме експерти. От една страна г-жа Фандъкова много добре се беше подготвила. Тя знаеше, че ще бъде атакувана по детайлите, а не по политиките. Стратегията на дебата беше максимално потъване на Мая Манолова в дебата“, коментира тя.

„Г-жа Фандъкова показа, че държи дистанция от злободневието и чистите препирни“, коментира Стойчев. „Тя запази една линия на поведение за хората, които искат да видят една уравновесеност. Вчера видяхме, че г-жа Манолова всъщност е изморена. Явно много са ѝ дошли битките в последните години“, смята Стойчо Стойчев.

„Една жена не би могла да е толкова агресивна колкото един мъж. Избирателите не биха избрали една истерична жена. Все още политиката е много мъжка работа“, подчерта Буруджиева. „Г-жа Фандъкова има по-малък проблем от г-жа Манолова. Тя може да разчита на избирателите на ГЕРБ, докато, г-жа Манолова има необединими избиратели. Тя трябва да уравновесява избирателите“.

„Манолова няма ядро, а няколко ядра, които са несъвместими в големия балон, който е надула. При нея има проблем и това са несъвместимостите, които е събрала от избирателите“, коментира още политологът Стойчо Стойчев.