Политолозите Слави Василев и Даниел Смилов влязоха в остър спор по bTV по въпроса трябва ли България да се стреми да взема газ от руската компания Газпром, кой е прекъснал доставките на руски газ и какви са алтернативите.

Василев категорично заяви, че не е вярно, че руския гигант е спрял доставките за страната ни. "Това е мантра! Българското правителство се отказа от "Газпром", защото се промениха условията за плащане", заяви той.

Даниел Смилов, който е един от знаковите говорители на олигархичното задкулисие, категорично не се съгласи с това твърдение. Двамата политолози започнаха да се прекъсват и се обвиняват взаимно в неверни твърдения, докато водещият Златимир Йочев не ги прекъсна.

"Формира се една Газпром коалиция у нас", коментира Даниел Смилов и допълни, че това, което не разбира е, защо ГЕРБ са част от нея, при положение, че декларират своята евроатлантическа ориентация. Тази коалиция се опитва да ни убеди, че без Газпром няма да оцелеем, добави Смилов.

Според колегата му Слави Василев, не става въпрос за коалиция, а за политически сили, които гледат реалистично на ситуацията.

"Геополитиката и инфраструктурата в енергетиката не ни дават много голям избор, освен да разчитаме на "Газпром". Българското правителство се отказа от "Газпром" защото не приема новите условия, но те не променяха нищо съществено. Всичко това се случи под външен геополитически натиск.

Интерконекторът Гърция-България, с който се похвали Кирил Петков не е готов и дори още няма акт 15. А пък дълго чаканите американски танкери направиха суап сделка и пак ни върнаха руска газ", посочи още Василев.