По пътищата в Македония има все повече коли с чужда регистрация – българска, албанска, гръцка, косовска. Карат ги македонски граждани. За да управлявате автомобил с чужда регистрация в Македония, трябва да имате международен паспорт или лична карта от друга държава. В източната част на страната най-често се карат коли с българска регистрация, в западната част – Струга, Дебър, Гостивар и Тетово доминират албанските регистрационни табели, а в района на Гевгели и Битоля могат да се видят и коли с гръцка регистрация.
Това пише македонският вестник “Нова Македония”. Причината е ясна – колите на старо в съседните на Македония страни са много по-евтини отколкото в Македония. В България например за 2 000 евро се купува кола от типа на Форд Фиеста, която в Македония струва 7 000 – 8 000 евро. Учител в гимназия в Скопие, пожелал анонимност, пита как да си купи кола с учителската си заплата в Македония. Казва, че е готов да вземе българска лична карта, за да си купи добър автомобил за 2 000 – 3 000 евро. В Делчево коли с българска регистрация карат митничари, полицаи, съдебни служители. Всички те са с български лични карти. Тези коли са около 1 000. Това обаче важи не само за Делчево. Не е по-различна ситуацията и в Берово, Пехчево, Кочани, Каменица, Крива Паланка, Куманово, Щип, Струмица, градът, в който има най-много коли с чужда регистрация. Предполага се, че в Делчево една трета от гражданите имат български международен паспорт. Ако към тях добавим и гражданите с български лични карти, излиза, че половината жители на Делчево имат български личен документ. “Нова Македония” пише, че по последна информация от България досега 32 000 души от Македония имат български международен паспорт. Предполага се, че до края на годината ще има 70 000 молби за български паспорт. От българското посолство в Скопие казаха, че нямат данни за това колко македонски граждани имат българска лична карта, нито пък колко македонски граждани са си купили кола от България. Запознат с процедурата за получаване на български паспорт и лична карта обяснява, че процедурата е проста. За да се получи българска лична карта за временно пребиваване, над три месеца, се подават документи в българското МВР. Посочва се причината, поради която се иска личната карта като образование, регистриране на фирма и др. Освен това човекът трябва да си намери адрес за пребиваване, на който ще се води личната карта. Разходите са от 50 до 100 евро.
Нито една компетентна институция в Македония не можа да посочи точния брой автомобили с чужда регистрация, нито пък да каже как можем да се справим с това явление, пише още вестникът. Кметът на Делчево Мирко Иванов казва, че неговите съграждани са поставени в неравноправно положение, защото едни плащат данъци в Македония, а други в чужбина, но и те максимално използват пътищата. От македонското правителство казаха, че македонските закони са съгласувани със законите на ЕС, а от финансовото министерство изтъкнаха, че част от търговския дефицит на Македония идва и от вноса на коли. Оценките сочат, че в Македония има 20 000 коли с чужда регистрация. Като това се умножи по 8 000 денара, страната губи по 160 милиона денара годишно от регистрация и застраховки. Средно се харчат по 3 000 евро за купуване на автомобил, а това означава отлив от 60 милиона евро. /БЛИЦ