Полша заплаши да наложи вето на евробюджета и средствата за възстановяване от коронавируса като част от спора с Брюксел за демократичните стандарти в централноевропейската страна, предават световните осведомителни агенции.

"Ще има вето", предупреди вицепремиерът Ярослав Качински пред Gazeta Polska Codziennie. 
"Ако заплахите и изнудването продължат, ние твърдо ще защитим основните интереси на Полша", закани се лидерът на управляващата партия "Право и справедливост".

"По този начин ние ще действаме срещу всеки, който се опитва да ни изнудва. Ще го повторя пак, защото вече го казах, ние сме на правилната страна на историята", каза още Качински. Според него тези, които искат да отнемат суверенитета на Полша и да наложат фантазията си върху полския народ, са на път да се провалят.

"Няма да позволим да ни тероризират с пари", добави полският политик.

Миналия месец Европейският съюз разкритикува Полша и Унгария в първия доклад за демократичните стандарти в блока, фокусирайки се конкретно върху проблема с независимостта на съда. В доклада се посочва, че полските реформи са увеличили влиянието на изпълнителната и законодателната власт в съдебната власт и следователно отслабват независимостта на съда.

Полското правителство твърди, че реформите са за борба с корупцията и премахване на остатъците от комунизма в съдебната власт.