Бъдещето на Украйна e европейско, каза в специално интервю за предаването "Тази сутрин" по bTV президентът на Украйна Петро Порошенко. Движим се в посоката, зададена от Майдана, увери той.

Порошенко отбелязва, че към настоящия момент нито една страна в света не е признала незаконната анексия и окупация на Крим. "Всички подчертават, че този ход е брутално нарушаване на международното право или престъпление, ако щете, за което ще се наложи да се отговаря. Украйна прави всичко възможно да освободи Крим по юридически и политико-дипломатически начин", посочи той. 

Брекзитът трябва да мотивира както лидерите на ЕС, така и народите на ЕС да се отнасят по-отговорно към бъдещето си, да не позволяват на популистите да завладеят мислите на хората, убеден е Порошенко.

Според него резултатите от референдума във Великобритания ще послужи като студен душ и ще направи Европа по-твърда и по-силна, по-обединена и по-отговорна. Вярвам, че след брекзит ЕС ще стане още по-силен, посочи той.

Сурово осъждаме тези терористични атаки, каза Порошенко във връзка с атентата на летище „Ататюрк” в Истанбул.

Петро Порошенко
(Photo: btvnovinite.bg)

Ето и целия разговор на украинския президент с Антон Хекимян:

За първи път ли сте в България?

За първи път съм в София и усещането ми е сякаш съм израснал тук. Атмосферата, в която ме посрещат като украински президент е атмосфера на гостоприемство и доброта. Сигурно знаете, че аз съм роден в град Болград, това е столицата на българското национално малцинство в Украйна. И аз от детските си години съм обкръжен от българския език, от българската култура и българските песни, от българските национални костюми и от фантастичните български хора. И ми е изключително приятно отново да се срещна с тях тук.

Тогава би трябвало да се чувствате у дома си. 
Точно така е. Виждате, че дори нямам нужда от превод. Мисля, че това е символичен ден, защото днес за първи път от 15 години украински президент е на официално посещение в София.

От тези 15 години две години сте начело на Украйна. Как се промени страната?
Кардинално. Мисля, че по отношение на реформите за година и половина направихме повече, отколкото за 25 години. И всички тези промени произтичат от споразумението за Асоцииране с ЕС, което подписах през първите два месеца от заемането ми на президентския пост. И Украинската Върховна Рада, украинският парламент, и Европарламентът едновременно ратифицираха Споразумението за асоцииране. Искам да благодаря на моите български приятели за това, че България беше една от първите, които го ратифицираха.

Запази ли се тази енергия?
Правя всичко да не разпилеем идеята на Революцията на достойнството, защото на Революцията на достойнството хората излязоха не за да искат повишаване на заплатите или намаляване на данъците, или нещо подобно. Те искаха европейската интеграция на Украйна. Те искаха европейски ценности, искаха европейски правила. И точно това е насоката на реформите, които провеждаме. Естествено тези реформи бяха усложнени от войната – анексията на Крим и агресията против нашата страна от Изток.

В самото начало казахте, че искате да се справите с олигархията. Успяхте ли?
Това е процес, при който, струва ми се, и България достатъчно дълго се е борила със своите олигарси. И българите много добре разбират сложността на задачата да бъдат изкоренени олигарсите от властта.

Сега въвеждаме процес на управление на държавната собственост въз основа на прозрачни конкурси с участие на най-добрите западни специалисти. Ние изцяло преустроихме армията, изградихме 250-хилядна войска, която възпря може би най-голямата военна машина на континента.

Преди две седмици гласувахме конституционна реформа, която изцяло постави Конституционния съд на нови основи. Освободихме всички съдии и назначихме нови. Днес преди два часа в Украйна е задържан за подкуп главният санитарен лекар. Преди една седмица за подкуп е задържан ръководителят на Миколаивска област. Вчера в парламента разглеждахме снемането на депутатския имунитет на един от украинските олигарси и парламентарният комитет даде съгласие за привличането му към наказателна отговорност . Това е отчетът само за една седмица. Украйна днес е съвсем различна и се движим в посоката, зададена от Майдана.

Вие казахте Украйна, европейските ценности на фона на брекзит. Как изобщо бихте коментирали излизането на Великобритания? Това изобщо няма ли да доведе до разпадането на Европа?
Мисля, че брекзит естествено е волята на британския народ. Трябва да уважаваме волеизявлението на британците, но според мен брекзит преди всичко не заплашва Украйна. Украйна много ясно заяви стремежа си към евроинтеграция, брекзит е заплаха преди всичко за Евросъюза. Според мен към днешния ден брекзит трябва да мотивира както лидерите на Евросъюза, така и народите на Евросъюза да се отнасят по-отговорно към бъдещето си, да не позволяват на популистите да завладеят мислите на хората. Мисля, че това ще послужи като студен душ и ще направи Европа по-твърда и по-силна, по-обединена и по-отговорна.

Само че част от коментарите са за това, че след брекзит победителят е Путин?
Категорично не съм съгласен с това. Мога да допусна, че Брекзит е една малка частичка от хибридната война в дадения случай против в ЕС. Но аз категорично не съм съгласен, че ЕС е загубил. Вярвам в Европа, вярвам в нейното бъдеще. Вярвам, че след брекзит ЕС ще стане още по-силен.

Какво се случва сега в Крим? Окончателна ли е ситуацията там?
Това е категорично неприемливо, понеже към настоящия момент нито една страна в света не е признала незаконната анексия и окупация на Крим. Всички подчертават, че този ход е брутално нарушаване на международното право или престъпление, ако щете, за което ще се наложи да се отговаря. Украйна прави всичко възможно да освободи Крим по юридически и политико-дипломатически начин. Това не е просто държавна политика, ние трябва да защитим хората, да защитим кримските татари, защото те живеят в ужасяващи хуманитарни условия, да защитим и българите впрочем, които живеят в Крим под руска власт. Няма да оставим никого без украинска помощ.

Има ли решение на тази ситуация? Украйна заложник ли е на отношенията между Изтока и Запада в този случай?
Украйна не е обект на международната политика. Украйна е 45-милионна страна, чиито граждани направиха ясния си избор – ние не искаме повече да оставаме в Съветската империя. Ние взехме решение да се движим към Европа. Ние преминахме имперския руски Рубикон на така наречения „Руски свят” и днес провеждаме дълбинни реформи, и ние ще бъдем в Европа. Русия ще може да догони Украйна само по един начин - когато се промени самата тя, когато самата тя проведе реформи и когато самата тя се присъедини към цивилизования свят и към ЕС.

Премести ли се тази война от фронта на пазара?
Това не може да се разглежда по този начин. Хибридната война се води на фронта, където Русия въвежда свои войски, хиляди руски военнослужещи с десетки хиляди завербувани, стотици танкове, хиляди единици артилерия. Всеки ден убиват украинци, като въвеждат окупационни войски. Повече от 60 хиляди руски военни са разположени и на Кримския полуостров и съществува огромна опасност там да бъде закарано ядрено оръжие.

В допълнение към това се води мощна информационна война по целия свят. И в България също се води и тя има своите резултати. Финансират се проруски политически партии, за да се осигури въздействие върху гражданите. В допълнение към това се води икономическа война. Против Украйна е обявено ембарго. През 2013 година 32% от търговския оборот на Украйна са с Руската Федерация.

Днес, когато затвори пазарите си с намерение да ни постави на колене, търговският оборот с нея съставлява 8%. Спряха ни доставките на газ, прекратиха доставките на въглища, блокираха енергетиката, не приемат украински стоки, но ние не паднахме на колене и днес още в първото тримесечие на 2016 г. започнахме да отбелязваме растеж: нарастват доходите, нараства БВП. Днес с увереност можем да кажем, че най-лошото е зад гърба ни и това е резултат от нашите реформи.

Много съм благодарен на президента на България Росен Плевненлиев и на премиера Борисов, на цялото правителство и на целия български народ за ясната и твърда позиция в подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това е общата позиция на целия Европейски съюз. 

Имате ли комуникация с Путин?
Мога да кажа, че за последния месец сме имали два разговора и те бяха изцяло посветени на освобождаването на заложниците. Знаете, че десетки украинци са арестувани и се намират по затвори в Руската федерация само заради това, че носят украински паспорти. Стотици украинци се намират по мазетата в окупираните територии като заложници на бандитската власт. Естествено, ние изискваме спазване на Минските споразумения, включително в частта за незабавно освобождаване на заложниците. Разговорите бяха посветени на освобождаването на заложниците.

И тъй като говорим за война, една друга война е много актуална в Европа – с тероризма. Как ще коментирате всичко, което се случи в Истанбул на летище „Ататюрк”?

Не може да има друга позиция и друг коментар – сурово осъждаме тези терористични атаки. Смятаме, че това е огромна трагедия и ние рамо до рамо заедно с турския народ ще противодействаме на терора. Потвърдено е, че при тази атака е загинала една украинка, още двама украинци са ранени и още един се издирва все още. Днес тероризмът се е превърнал в глобално явление. Мога да ви кажа, че в Украйна само за последната година са предотвратени близо 300 терористични атаки, подготвени от Руската федерация. Терористите са се готвели в подготвителни лагери, разположени на териториите на Курска, Белородска и Ростовска област. Ние ги задържахме с взривни вещества по време на подготовката на терористичните актове и ги показахме пред света. Естествено, в борбата с тероризма всички трябва да обединим усилия.

Ще се включва ли Украйна в общата флотилия с Румъния и Турция? България отказа да го направи.
Мисля, че тези разговори се водиха само на предварителен етап. Не е задължително това да бъде флотилия. Виждам голяма перспектива по примера на една бригада, която ние създадохме с Полша и Литва. Можем и ще създадем бригада, в която ще вземат участие Румъния и България, където ще можем да се занимаваме с подготовка, тренировки, с подобряване на координацията между представителите на въоръжените сили на Украйна, България и Румъния.

Сега обаче говорят за затопляне на отношенията между Путин и Ердоган. Това ще промени ли настроението на Турция към една такава организация и едно такова обединение?
Мисля, че суверенните държави могат да изразяват суверенното си право за участие или неучастие в този проект. По време на последния ми разговор с Реджеп Ердоган, президента на Турция – това беше няколко часа преди публикуване на заявлението за изразяване на съболезнования на семейството на руския летец, който беше свален заради нарушаването на въздушното пространство на Турция – ясно се договорихме, че всичките наши постижения по насоките, в които работим: икономическа, политическа, културна, хуманитарна, военна също, ще бъдат запазени и разширени.

Оставаме на територията на Черно море. По време на вашата официална визита в София, в Бургас пристигат хора, които се наричат "Нощните вълци". В Бургас обаче имаше протести на българи и украинци срещу това посещение. Защо го правят?
Последното, което искам да коментирам са действията на някакви провокатори, които се наричат вълци или лисици. Те са провокатори. Мисля, че хората от Бургас трябва ясно да правят разлика, че Русия изпраща провокатори, някакви розови лисици. Украйна днес се договори с премиера Борисов, че в Бургас ще проведем търговско–икономически форум, на който ще поканим бизнесмени, предприемачи, ще говорим за възобновяване на фериботната връзка Одеса- Варна.

Договорихме се, че ще проведем такъв форум и във Варна, че ще предоставяме безплатни дългосрочни визи на украинските студенти, на други граждани, които ще пристигнат в България да се учат. Договорихме се, че ще отделим за българската общност в Одеса помещение, в което да осъществява дейността си, а украинската общност ще получи такова помещение в София.

Договорихме се за военно-техническо сътрудничество, за множество конкретни проекти - в енергетиката, в инфраструктурата. Например да построим път, за който вече дадох нареждане да се отделят повече от 1 млрд. гривни. Това са над 40 млн. долара, път от Одеса до Болград и до Рени. После този път ще преминава през Румъния, както говорихме с г-н Йоханис. И днес се договорихме с г-н Плевненлиев и с г-н Борисов, че ще отделим пари, ще включим ЕС  и ще свържем Украйна, Румъния и България.

Спомен за Вашето детство, именно в този град, в който сте роден, в който има и много българи, който се смята за столицата на българите в Украйна. 
Имах двама много надеждни приятели. Аз напуснах Болград, когато бях на 7 години и тогава ми се струваше, че това са най-верните ми приятели за цял живот. И двамата бяха българи. Майка им ме гощаваше с фантастично българско сирене. Спомням си вкуса му и до днес. Учехме български песни, които пеехме заедно. Такива спомени остават за цял живот. Трябва да отбележа, че те пееха украински песни така, както аз пеех български. Такива отношения създават много добра основа за съвсем различни украинско – български връзки. Виждате, че за 80% от въпросите Ви нямам нужда от превод. Това е едно от основните потвърждения, че можем добре да се разбираме.

Какво е бъдещето на Украйна според вас?
Журналистите обикновено искат отговорът да е много кратък. Ако искате да ви отговоря с една дума какво е бъдещето на Украйна, отговарям – европейско.