Все още не е категорично установен източникът на инфекцията, но проучванията продължават. Това каза в пленарна зала министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на въпрос установена ли е причината за чумата по дребните преживни животни в Странджанско, предаде агенция „Фокус“.

„Предстои да се направи филогенетичен анализ на причинителя, който ще хвърли по-голяма светлина по въпроса“, обясни той.

„Налице е неспазване на мерките биосигурност в животновъдните обекти на страната от страна на собствениците“, коментира министърът.

„Законодателството при издаване на заповеди е спазено. Много ясно в закона е дадено разграничението кога министърът на земеделието, съвместно с министъра на вътрешните работи подписва и кога се издават индивидуални заповеди от директора на БАБХ“, обясни Порожанов и допълни, че не би следвало да се създава внушение по тази тема.

„През юни тази година за първи път в България и ЕС се потвърди болестта чума по дребните преживни животни в непосредствена близост до турската граница“, припомни земеделският министър. „Политиката на ЕС не предвижда извършване на профилактична ваксинация за особено опасните вирусни заболявания по животните, каквато е чумата по дребните преживни животни“, каза още той.