Последна среща на "Има такъв народ" (ИТН) с парламентарните сили във връзка с получения от тях трети мандат за съставяне на правителство. Тя ще бъде с най-голямата ПГ - тази на ГЕРБ-СДС.

На 29 юли президентът Румен Радев връчи на Има такъв народ последния проучвателен мандат, с който би могло да се състави кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание. По Конституция те имат точно седем дни, за да го върнат на държавния глава. Това означава, че в понеделник ИТН ще трябва да занесат обратно папката на Радев.

От ГЕРБ-СДС многократно вече заявиха, че няма да подкрепят нито един мандат, след като техния беше отхвърлен от останалите политически сили в парламента. Въпреки това Бойко Борисов потвърди, че от коалицията ще отидат на разговори с ИТН. И посочи, че ако Слави Трифонов участва в преговорите, ще участва и той, иначе ще има преговорен екип.

В петък ИТН се срещна с "Възраждане" и с представители на ПП-ДБ. Костадин Костадинов заяви категорично, че „Възраждане“ не подкрепя правителство с третия мандат.  "Не може да участваме в кабинет, в който участват ГЕРБ и ДПС", каза лидерът на партията Костадин Костадинов след срещата.

От ПП-ДБ пък първо ще попитат колективните си управленски органи. "Както казахме и на колегите от „Има такъв народ“, отиваме при нашите органи. Знаете, три партии сме и тези решения се взимат наистина демократично, така че на този етап не мога да отговоря на въпроса ще подкрепим ли третия мандат за съставяне на правителство", заяви Божидар Божанов.

Във вторник бе проведен първият кръг от преговори с т.нар. нечленуващи в групи народни представители, с двете групи от несъществуващата вече "Величие" - депутатите около Николай Марков и депутатите около Ивелин Михайлов.

В четвъртък ИТН се срещна с парламентарната група на БСП. Те намериха сходства и общи виждания с реализацията на третия мандат за съставяне на кабинет.

В сряда ИТН се срещна с Джевдет Чакъров и групата независими депутати от ДПС. На срещата те заявиха, че приоритетите им се припокриват с тези на ИТН, но шансовете за кабинет са минимални. Групата на ДПС с председател Делян Пеевски вече отказаха да отидат на среща.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!