Почетният председател на ДПС Ахмед Доган иска да убие председателя на ДПС Делян Пеевски, с когото от лятото са в разрив.

Това е заявил Джейхан Ибрямов, един от най-близките до Доган, пред приятеля си Мирослав Тодоров, който е основен свидетел срещу него по делото за търговия с влияние.

"Ахмед Доган ми каза, че няма да е все така, по-нататък ще убием Момчето, има предвид Делян Пеевски. Вероятно ще го застрелят, като ми показа с пръсти формата на пистолет, но само да намерим парите за това", са думите на Джейхан Ибрямов пред Мирослав Тодоров, които се чуват от СРС-ата към делото.

Днес по време на заседането на Апелативния съд, който потвърди ареста на Ибрямов, прокурорът Детелин Георгиев заяви: „Налице са данни и за други престъпления от общ характер, а именно срещу политическите права на гражданите (за покупка на гласове), както и за престъпление против личността, а именно по смисъла на чл. 117".

Член 117 от НК е съотносим към "приготовления за убийство". 

Темата "убийство" се поява за трети път около личността на Ахмед Доган. И все на близки негови хора, свързани с икономически или партийни интереси.

Първият път е през 2003-а, когато името му изплува в секретен документ, съхраняван от Николай Бареков, във връзка с "отстраняването" на Илия Павлов, с посочване на "позицията, от която да бъде стрелбата".

Илия Павлов беше много приближен на Доган. Убийството му остана неразкрито.

Неразкрит остава и вторият случай - "самоубийството" на най-близкия човек на Доган, началникът на кабинета му Ахмед Емин, който на 17 октомври 2008 година бе намерен мъртъв в сарая в кв. "Бояна". Емин беше ковчежникът, връзката между политическата глава и икономическото тяло на ДПС, а той изненадващо сложи край на живота си не къде да е, а на метри от кабинета на лидера на ДПС.

Макар официално разследването да бе прекратено заради липса на данни за престъпление, според разследващи основният заподозрян си останал Доган. Защото така и не дойде отговор на простия въпрос: кой може да позволи това да се случи в епицентъра на партията, където всеки крак е предварително проверен?

Няма друг освен самият владетел на това пространство, няма друг освен Доган, казват и до днес топченгета. Ако приемем хипотезата за убийство, трябва да си дадем сметка, че няма кой да убие най-приближения до Ахмед Доган в собствените му сараи, без да бъде разкрит.

А, ако все пак, това е убийство, то би могло да се случи само по най-височайше нареждане - затвореното и отлично охранявано пространство не предполага друга хипотеза, пише "Дойче веле".

Ако случилото се е самоубийство, то това очевидно е станало в състояние на афект. Нещо е принудило Емин да посегне към оръжието, а някой се е превърнал във въплъщение на това нещо.

Кой и какво може да тласне Ахмед Емин да сложи край на живота си пред вратата на кабинета на лидера на ДПС, и до днес не е ясно. През 2011 г. след повторно разследване прокуратурата отново заяви - Емин се е самоубил по своя воля, а не е бил принуден или убит.

Близките обаче не повярваха на тази версия. Още след смъртта му бащата – 79-годишният Емин Хюсеинов, категорично заяви, че синът му не се е самоубил, “бил е убит”.

Тогава изплува и версия за мотива - Емин се е простил с живота си, след като стана публичен факт неговата докладна записка, с която той уведомява Доган, че е изпълнил поставената му от него задача и е платил 1,6 млн. лв. на Волен Сидеров за предизборната кампанията през 2005 година, връзка с постигнато с "Атака" споразумение и след решение на ЦОП на ДПС.

Сумата била предадена в присъствието на двама, посочени от Доган, членове на ЦОБ - Камен Костадинов и Росен Владимиров... 

И сега, в 2024-а - пак "убийство" около Доган! Този път - нароченият е Пеевски (по думите на Джейхан Ибрямов, записани със СРС-та), с когото Доган се раздели през юни след тежък конфликт за властта в партията и в парламентарната група.

И странно - както сега с Пеевски, така и през 2008-а след смъртта на Емин, бившите му съратници и съпартийци се заеха с неговото очерняне, а тон за това даде самият Доган.

Както сега, така и тогава Доган каза, че не е познавал добре дясната си ръка. В началото Ахмед Емин бе чудесен човек, с чувство за хумор, изключително коректен и предан на ДПС и Доган. После се оказа ревнив, амбициозен, обзет от мания за преследване и т.н. и накрая се стигна до "самоубиец". 

Години по-късно вдовицата на Емин – Ферах Хюсеин, коментира поведението на лидера на ДПС“Доган го познавам от 18-годишна. Знам как реагира в различни ситуации. Когато се случи нещо, което го изкарва от релси, нещо разтърсващо, поведението му е леко истерично. Така че реакцията му на смъртта на Ахмед не ме изненада. Нито това, че не дойде на погребението му, беше обиден..."

Същото е и с Пеевски днес. Почетният му е обиден, гневен - самостоятелното поведение на Пеевски, който отказва да му се подчини, го е изкарало от релси...

За Доган Пеевски първо беше "син", галено наричан "младши", после бе посочен като "феномен", неочаквано мина през "момчето много прекали", за да стигне до "политическо чудовище" , "за което се извинявам" и до заканата - клетва, дадена в неделя: "ще направя всичко възможно, това предизвикателство да се превърне в наша сила".

Направи впечатление, че Доган пристигна на протеста в защита на Джейхан Ибрямов, но не каза нито дума за него. Прегърна Биршен като "силна жена", но не спомена съпруга ѝ. Не издигна глас в неговата невинност. Не поиска освобождаването му. 

Доган се появи в центъра на София с друга цел. 

Почетният председател на ДПС започна кратката си реч с обяснение за Пеевски - кой  го е създал и кой го е утвърдил, мина през извинението за неговото "утвърждаване" и завърши с вид публична заплаха за справяне с това "предизвикателство".

Възможно ли е Доган да ни е предупредил за това, което е замислил и което Джейхан Ибрямов е споделил с приятеля си Мирослав Тодоров? Не ни се иска да допуснем това за демократа Доган. 

Този факт обаче променя по същество атмосферата на предизборната кампания у нас. Защото ставаме свидетели, как един политически лидер насъсква част от обществото за разправа с политически опонент.

Е, каква публична кампания ще се води от този момент до деня на вота? А и след това...