Днес няколко часа представители на двете политически формации обсъждаха последни детайли в стаята на председателя на НС. Пред журналистите бяха лаконични. Николай Денков заяви, че преговорите продължават и когато има финално решение, то ще бъде съобщено.

Очаква се довечера имената на министрите да бъдат гласувани от Националните съвети на двете формации и най-вероятно утре да бъдат съобщени официално.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че сред имената има както експерти, така и политически лица, но предложени основно от ПП, като така те ще носят основната отговорност.

Според източници на NOVA списъкът с министри е почти готов.

Ето част от спряганите имена:

Асен Василев - министър на финансите

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Екатерина Михайлова – министър на правосъдието

Мартин Захариев – министър на културата

 

 

Бургазлията Калин Стоянов се очертава да е вътрешен министър в евентуалния бъдещ редовен кабинет с мандата на ПП-ДБ. Това потвърдиха източници от парламентарната група на формацията и пред "Флагман".

Главен комисар Стоянов в момента е шеф на ГДБОП, като бе назначен на поста от ексвътрешния министър Бойко Рашков през май 2021 г.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес друг източник от ПП-ДБ спрегна името на Калин Стоянов за бъдеш шеф на МВР.

Тогава Рашков бе част от служебния кабинет на Стефан Янев, а понастоящем е депутат от ПП-ДБ. Калин Стоянов се е оказал приемлив и за ГЕРБ. Твърди се, че може би е дори по-близък до партията на Бойко Борисов. 

По непотвърдена информация друг вариант за вътрешен министър е бил председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвятко Георгиев.

Той е свързан с ДСБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче не е одобрил номинацията. 

 

Калин Стоянов, Снимка: primorsko.bg

 

Затова в крайна сметка се стигнало до Калин Стоянов, който е роден на 28 април 1981 г. в град Бургас.

Висшето си образование е завършил през 2003 г. в Академия на Министерство на вътрешните работи в гр. София, а през 2009 г. специалност "Право" в Бургаски свободен университет, сочи официалната му биография на сайта на ГДБОП. 

Постъпил е в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в отдел "Икономическа полиция" при РДВР-Бургас. От 2009 г. до 2011 г. е заемал последователно длъжностите разузнавач в сектор "Престъпления в икономиката" и в сектор "Трансгранична организирана престъпност" към отдел БОП – Бургас.

От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП – МВР и в отдел "Криминална полиция" към ОДМВР – Бургас.

Многократно е награждаван с обявяване на благодарност и писмени похвали от името на директора на ОДМВР – Бургас, директора на ГДБОП и председателя на ДАНС.

От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 г. е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП – МВР.

От месец май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП. В края на 2021 г. стана ясно, че Софийската районна прокуратура е повдигнала обвинение на Калин Стоянов за натиск над прокурори.

Тогава имаше скандал между държавното обвинение и МВР. Прокурори от Софийската градска прокуратура съобщиха, че шефът на ГДБОП ги е притискал да приемат условията на адвоката на обвиняем за изтеглените 53 милиона лева за строежа на магистрала "Хемус".

В резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Б.К. - да не внася протест по определената му мярка за неотклонение "домашен арест" и да му се разреши да пътува извън страната, съобщи тогава прокуратурата.

На 23 декември 2021 г. с постановление на наблюдаващи прокурори от Софийска районна прокуратура в качеството на обвиняем е привлечен Калин Стоянов, като му е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение "подписка".

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура, съобщиха още от прокуратурата. Какво е развитието на казуса към момента, не е ясно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук