Градският съвет на БСП излезе с позиция относно изгонването на 70 руски дипломати и служители от посолството на Руската федерация. Ето какво пише в нея:

Ние, членовете на Градския съвет на БСП - София, заявяваме, че решението на премиера в оставка Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати и служители в посолството е безотговорно и вредно за България. Очевидно е, че то е взето извън всякакви норми и правила, без дори да е консултирано с партньорите в коалицията, освен това е неразумно, показва липса на държавническо мислене и по никакъв начин не защитава интереса на страната ни.

Категорични сме, че точно сега подобни действия изострят ненужно и без друго обтегнатите отношения между България и Русия. Засилването на конфронтацията от наша страна ще доведе до изключително тежки последици за държавата ни.

Към този момент е известно, че няма данни за съществуваща заплаха за националната сигурност от страна на обявените с българската нота за "personae non gratae" руски дипломати. В последните дни стана ясно, че съществува само устно докладване от директора на ДАНС, на което се позовава премиерът в оставка Кирил Петков за решението си. Съгласието на БСП да участва отново в коалиционно управление с партия "Продължаваме промяната", без ясно поставено условие за намиране на пътища за подобряване на отношенията с Руската федерация, е в пълно противоречие с настроенията на членовете и симпатизантите на Партията.

Въпреки конфликта в Украйна, нито една държава с изявена антируска позиция, като САЩ и Великобритания, дори Полша, в чиято съседна държава се води война, не си позволи подобни твърди мерки срещу Русия, стигащи до замразяване или до ръба на скъсване на дипломатическите отношения. Подобно действие от българска страна е национално предателство в исторически план спрямо изконните интереси на държавата ни.

За всички нас е очевидно, че светът навлиза във все по-дълбока криза, която ще се усети много силно през предстоящия есенно-зимен период. Управляващите в България ще трябва да обезпечат отоплението и осветлението на милиони граждани, както и работата на десетки хиляди предприятия в страната, зависещи от природния газ. Очевидно е, че управляващите, които и да са те, не могат да се справят, заобикаляйки "Газпром" в името на евроатлантическите ангажименти и комисионите?

Докато другите европейски държави търпеливо изчакват, преосмислят и съобразяват действията си, така че да гарантират доставките и да защитят националния си интерес, на прага на зимата ще се наложи България отново да почука на вратата на "Газпром".

В тази връзка ние, членовете на Градския съвет на БСП - София, настояваме ръководството на партията и на парламентарната група да предприемат решителни и категорични действия за спиране на конфронтационния публичен дебат по отношение на Русия, както и да бъде изразена официална готовност за конструктивно и перспективно развитие на българо-руските отношения.

Подкрепяме и предприетите действия от парламентарната група на "БСП за България" за отмяна на нотата за изгонване на 70 дипломати и служители от посолството на Руската федерация. Но това вече не е достатъчно.

България, като страна, в която по-голямата част от гражданите са с непроменени позитивни нагласи към Русия дори сега, по време на военния конфликт в Украйна, трябва да има и активна роля в търсенето на пътя към мира и сигурността, както в Черноморския регион, така и в общоевропейски мащаб.

Всяко друго решение е предателство спрямо каузата на българските социалисти за България - държава на мира, народовластието и социалната справедливост!