Очаква се още от 1 юли пенсионерите да могат да получат пенсиите с увеличението. Увеличението от 1 октомври също е гарантирано. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" и член на Комисията по бюджет и финанси в парламента Пламен Шалъфов.

На бюджетната комисия вчера се случи нещо странно, почти сюрреалистично - новата коалиция ГЕРБ-ДПС-ИТН-"Възраждане" в пълен синхрон си измисли 760 млн. нови приходи. Това стана, без да покажат никакви разчети. Тези приходи бяха изразходени от тях с щедра ръка, заяви Шалъфов.

Ние не сме променили принципната си позиция, че увеличение на заплатите трябва да има само след реформи. Новото управляващо мнозинство показа, че за тях бюджетната дисциплина не е важна, и то на фона на вота на недоверие с мотив, че Министерството на финансите не спазва бюджетната дисциплина. С този техен ход се създава риск за дупка в бюджета. Стана ясно, че причината за вота на недоверие е проформа, подчерта депутатът от ПП.

Факт е, че има по-високи приходи от 2 млрд. лева, но те трябва да постъпят в бюджета. За мен е неприемливо с лека ръка да се раздават тези пари и да се увеличава дефицитът. Партиите от новото мноизнство в парламента се подготвят за нови избори и раздават пари "на калпак". С това тотално нарушават принципа, който спазвахме шест месеца - пари да се дават само след реформи и да се намали държавната администрация, каза още Пламен Шалъфов.