Правителството ще поиска от председателя на парламента да свика Народното събрание на извънредно заседание на 1 март 2022 г. за приемане на Решение за персонални промени в Министерския съвет. Решението е взето по време на днешното заседание на кабинета.

По-рано днес премиерът Кирил Петков обяви, че ще поиска оставката на Стефан Янев. В мотивите си министър-председателят посочи, че негов военен министър не може да използва думата „операция”, вместо „война”, във връзка със събитията в Украйна.

В неделя от своя страна Янев заяви във Facebook, че няма да подаде сам оставка. И уточни: „Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред”, отбеляза той в социалната мрежа.

По време на извънредното заседание Министерският съвет прие и Решение за одобряване на финансиране на дейности за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

С Решението се одобрява финансиране на дейности за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия по реда на чл. 56 от Закона за защита при бедствия, в размер на 4 100 000 лв., за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

Средствата се разпределят в съответствие с Решението от Протокол № 2 от заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, проведено на 25 февруари 2022 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ