Извънредното заседание на правната комисия, на което трябваше да се разгледат законопроекти за въвеждане на мажоритарната избирателна система, се провали. Повод за това стана гласуването на дневния ред, който бе отхвърлен, тъй като „за” гласуваха единствено ГЕРБ. Така заседанието на практика приключи веднага след началото.
В парламента пристигнаха сценарист от „Шоуто на Слави”, омбудсманът Мая Манолова, както и депутатът Георги Кадиев, който формално внесе законопроекта на Манолова и на екипа на Слави Трифонов.

В дневния ред бе включен и законопроектът на ГЕРБ.



До дебат по същество не се стигна, тъй като „за” гласуваха само седемте депутати от ГЕРБ. Десет бяха „против”. От ГЕРБ поискаха прегласуване, но ситуацията не се промени и така дневният ред бе отхвърлен.


Сценаристът Филип Станев и депутатът Георги Кадиев

Сценаристът на Слави също започна да говори, което накара повечето депутати да напуснат залата. Христиан Митев от Патриотичния фронт отсече: „Значи започва шоуто, тогава ние си тръгваме”.

Последва скандален дебат между депутати.



Явор Нотев от „Атака” изреди обидните квалификации, които са отправили към депутатите в „Шоуто на Слави”. Той попита ако референдумът е победил, както изтъкват, защо тогава го обжалват. Заради жалбата на хората на Слави няма окончателно решение на ЦИК. Затова и в момента разглеждането на проблематиката в парламента било несъстоятелно.


Явор Нотев

Нотев упрекна и ГЕРБ, че добре осъзнават, че това, което предлагат, е невъзможно да се случи и че се опитват да прецакат следващия президент Румен Радев. Според законопроекта на най-голямата партия, държавният глава трябва да определи кои са 240-те едномандатни избирателни района. „Кога бе, уважаеми дами и господа”, попита депутатът от „Атака”, давайки да се разбере, че за това очевидно няма време.

Двамата депутати от Реформаторския блок Димитър Делчев и Петър Славов отказаха да участват в гласуването на дневния ред. 

Делчев обаче също взе думата и разкритикува остро ГЕРБ, че ако наистина са искали да променят избирателната система, е нямало да подават оставка и да протакат въпроса.
 Освен това за електронното дистанционно гласуване бил даден преходен период от шест години, а в случая за пет дни ГЕРБ се опитвали да префасонират цялата избирателна система.


Димитър Делчев 

Данаил Кирилов от ГЕРБ му отговори, че са подкрепяли Реформаторския блок, а сега те не отвърнали по същия начин.

В крайна сметка след около 30 минути разправии заседанието бе официално прекратено.
От екипа на Слави отново бяха изпратили репортер с камера в парламента. Вечерта в шоуто по Би Ти Ви вероятно ще последва нова порция нападки към противниците на мажоритарната система.

Снимки и източник: Флагман бг