До края на седмицата коалиционните партньори от управляващото мнозинство трябва да приключат консултациите за изясняването на статута, състава и правилата за работа на подкомисията за контрол на ДАНС. Това съобщи председателят на парламентарната група на „Коалиция за България" Ангел Найденов след Изпълнителното бюро на БСП.
Той заяви, че в Закона за ДАНС са заложени 7 форми на контрол. Това са парламентарният контрол, контролът чрез покана от страна на председателя на НС, зам.-председателите или съответните комисии.
 Найденов припомни и че до 31 януари председателят на ДАНС е задължен да внася доклад за своята дейност. Парламентът може да контролира и бюджета на ДАНС.
Конкретното предложение на БСП е да бъде създадена подкомисия към вътрешната комисия на парламента на паритетен принцип - с участието на по 3-ма представители на мнозинството и 3-ма на опозицията. Този парламентарен контрол ще се осъществява и върху СРС-тата, като се очаква до края на тази седмица да бъдат готови и промените в Закона за СРС-тата.
БСП предлага да бъде създадена и още една подкомисия за контрол - този път за службите за сигурност и вътрешния ред. Ангел Найденов не пожела да коментира дали втората подкомисия няма да изземе функцията на досегашната подкомисия за контрол на тези служби към вътрешната комисия, чиито председател е Татяна Дончева. Найденов заяви, че оставя на медиите сами да преценят дали се изземват правомощията на Татяна Дончева като председател на тази подкомисия. "Разбирате, че в такъв случай се изчерпва от съдържание и от предмет на дейност тази подкомисия, която е създадена в рамките на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Аз говоря за това, което имаме намерение да създадем – тълкуванията са ваши", посочи Найденов. /БЛИЦ