Не можем да се борим срещу тероризма и мигрантския приток без помощта на Турция. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов в интервю за турската информационна агенция Anadolu Agency, в рамките на което отговори на въпроси от широк кръг теми.

В навечерието на откриването на реставрираната българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул, церемонията за което ще се състои в неделя, 7 януари, българският премиер оцени жеста на турските власти да финансират част от средствата, необходими за ремонта на 120-годишния паметник на културата, определяйки го като силен сигнал за разбирателството между християни и мюсюлмани.

По повод двустранните отношения между София и Анкара, Борисов подчерта, че те добиват изцяло нова динамика, като увери, че страната ни е отворена за реализирането на инициативи в стопанския сектор.

Българският премиер специално спомена транспортните и инфраструктурните проекти и обясни с примери условията за турските бизнесмени, които искат да инвестират в страната, уточнява Фокус. 

Министър-председателят напомни, че се работи усилено за осигуряването на повече възможности за товарния транспорт.

Борисов не пропусна темата за миграцията. Съгласно думите му, благодарение на сътрудничеството с Турция миграционният натиск е сведен до нулеви нива.

БЛИЦ припомня, че утре Бойко Борисов ще участва в церемония по откриването на църквата „Свети Стефан“, която в последните девет от които е бил затворен за реставрация. На събитието ще присъства и държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!