Безплатни ваучери за настаняване в туристически обекти у нас за не по-малко от 7 дни, предлагат депутати от НФСБ, като правят изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

В законопроекта е записано, че за подпомагане на вътрешния туризъм предлагат до 1 г. след отмяна на извънредното положение министърът на туризма или упълномощени от него лица могат да издават ваучерите за настаняване в туристически обекти за не по-малко от 7 дни, като срокът им на валидност ще бъде до 31.12.2021г.

Ваучери на стойност 210 лв. ще може да получи всеки, който през последната една година е внасял осигуровки във фонд „Пенсии“, искат вносителите. Ваучерите за почивки в българските курорти е една от техните идеи, като по предварителни данни те ще костват 657 160 000 лв. на държавания бюджет.

От НФСБ искат още ваучери от по 100 лв. за директори на училища и детски градини с цел ученически екскурзии.

Предвижда се ваучерите да са и в електронен формат, като на тях ще пише номер и дата на издаване, както и срок на валидност, име и подпис на издателя.

Вносителите Валери Симеонов, Христиан Митев и Валентин Касабов предлагат още, да се удължи срока от 1 месец на 1 година, след отмяна на извънредното положение, в който туроператорите трябва да възстановят всички плащания, които е получил. По този начин щяло да се спаси бранша от фалит и да се гарантира изплащанията на сумите.

В подкрепа на ресторантьорския и хотелиерския бранш предлагат по време на  действието на закона, но в срок не по дълъг от три месеца, НОИ да превежда 60% от размера на средномесечните осигурителни доходи за месеците юни, юли и август 2019г. и дължими осигурителни вноски за сметка на осигурителя за до 30% от средносписъчния състав за същите месеци от 2019г. на служителите си.

Осигурители от своя страна пък се задължават за срок от 1 г. да не прекратяват трудовите правомощия с осигурените лица. Не се предвижда осигурителят да изплаща пълния размер на запатата на работниците, тъй като нямал приходи, за да осъществи плащанията. В същото време, в случай, че преди да е изтекъл едногодишния срок, осигурителят прекрати трудовите правомощия , с осигурените лица ,за които е получил средства от НОИ, той ги възстановява.

До края на тази година наемателите на морските плажове да предоставят безвъзмездно на посетители на плажа принадлежностите на площа. За същия срок наемодателите намаляват размера на наема с 50%.

Предлага се още до една година след отмяната на извънредното положение общинските съвети да могат да приемат решения за намаляване на размера на туристическия данък или за нулева ставка.

Депутатите от НФСБ предлагат и мярка, с която ресторантьорски и кетъринг услугите да подлежат на обща данъчна ставка  върху добавената стойност от 9% до края на 2021г.