Съобщението на Газпром, че едностранно спира доставката на газ до клиенти в Европа, е поредният опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване. Това се казва в изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
 
Според нея решението на Газпром е неоправдано и неприемливо и още веднъж показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ.

Природният газ от Русия спира и за България
 
Председателят на ЕК уверява, че ЕС е подготвен за този сценарий, Брюксел е в тесен контакт с всички държави-членки. Работи се, за да се осигурят алтернативни доставки и възможно най-добри нива на резервите в целия ЕС.
 
„Държавите-членки въведоха планове за извънредни ситуации точно за такъв сценарий и ние работихме с тях в координация и солидарност“, казва Фон дер Лайен.
 
В момента в Брюксел се провежда заседание на координационната група по газ. Очаква се ЕК да представи координиран отговор.
 
Фон дер Лайен заявява още, че ще продължи работата с международни партньори за осигуряване на алтернативни потоци. Самата тя обещава да работи лично с европейски и световни лидери, за да гарантира сигурността на енергийните доставки в Европа.

Началникът на канцеларията на Зеленски скочи на Русия заради България
 
„Европейците могат да вярват, че сме обединени и в пълна солидарност с държавите-членки, засегнати от това ново предизвикателство. Европейците могат да разчитат на нашата пълна подкрепа“, казва още Фон дер Лайен.