Премиерът Бойко Борисов излезе тази вечер с извънредно обръщение във връзка с протестите и ескалация на напрежението. 

Ето какво каза той:

Включих се само с молба: не проливайте кръв. Протестирайте колкото искате, но пазете полицаите. Оставаме да управляваме само защото щетите сега ще бъдат по-големи, каза още Борисов.

"Изсветлихме финансите, банковата система, така, както са мечтали години наред десни поколения. Какво се случи днес? Казах на Христо Иванов, че за НСО отговаря Радев. Днес свикахме комисията и си казахме нашето мнение. След това се оказа, че се прегръщат и целуват протестиращи и контрапропестиращи, а до обяд ми се струваше, че ще изникне страхотно етническо напрежение. 

Добре платено, защото няколко агитки добре ги познавам. Разбира се, в София има много хора, които протестират, защото са недоволни, но това е демокрацията. 

Виждам, че Радев не го боли, когато се пролива кръв на полицаи. "

С прискърбие гледах митинг за подкрепа на държавния глава и на премиера, вместо да сме заедно и да се прегърнем за общата цел.

"Чуваме, че се готвят да запалят партийния дом. Когато всички вървяха нагоре, 12 години мъртво. Блато за България. Като гледах кои са се наредили до Радев. Те бяха управляващи. Мая Манолова предложи Пеевски, Румен Петков беше вътрешен министър. Христов беше министър".

"Какво се случи днес, ДПС се прегърна с Христо Иванов, а лоши бяха бургаския кмет и полицията. Митко Николов печели в Бургас 3 мандата с абсолютно мнозинство. Бургас стана един от най-красивите градове. Нима ние сме продали базата на "Лукойл".

Не по наше време се строяха тези сараи. За Алепу какво казах, че ще станат къщички за птички. Ами нима не пратихме веднага да разгонят багерите на Рилските езера", попита премиерът.

"Не знам какво моите колеги вдясно щяха да говорят, ако България беше изгонена от банковия съюз, а Румъния и Хърватия бяха влезли в чакалнята на еврозоната", обясни той.

"И какво? Искат сега да строшат Министерски съвет. Да го трошат, да трошат и "Тракия", да трошат и "Хемус" и "Марица"", каза още министър-председателят.

Ето какво заяви още той в извънредното си обръщение:

"За десет години сме изградили двойно повече, отколкото Тодор Живков магистрали. ГЕРБ е изградило колкото всичките премиери досега. С пандемията бяхме давани за пример в Европа и се справихме най-добре, докато не започнаха да торпилират мерките една по една. Същите тези хора със щедрото финансиране на Божков тръгнаха да протестират. 

Много моля тези, които не ни обичат, но са на протест, да го правят. Тук правя вметка - работодателските организации, синдикатите да си направят оценка какво искат да се случи в страната.

Толкова усилия сме положили, нищо не ни задържа, освен отговорността, че ще счупят държавата, тези хора са доказали, че не могат да управляват. Дойдат ли на власт, веднага спират еврофондовете. 

Включих се само с молба, пазете се, не проливайте кръв, и едните, и другите, не се замеряйте, имаме ранен полицай, те също са хора, петима ранени всъщност. Как ги обиждахте сутринта? Те пазеха едно псевдо етническо напрежение. Казвам псевдо, защото на гърба на ГЕРБ си направиха две партийни мероприятия.

Пак казвам. Оставаме да управляваме, защото щетите ще са много големи. Моля ви, протестирайте колкото искате, но пазете полицаите, нищо друго не съм пожелал от вас.

Надявам се на здравия разум. Няма да призова тези, които са гласували стотици хиляди за ГЕРБ, няма да извадим и агитките да излизат и да се държат по този начин. Аз съм демократ, да влизаш със служебно правителство през задния вход да се саморазправяш, не е редно. 

Страх ме е за това, което става с полицаите. Благодаря за всеки, който прояви разум, който си обича държавата." 




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ