България трябва да има наистина действаща комисия против корупцията. Около това се обединиха премиерът Николай Денков и европейският комисар по правосъдие Дидие Рейндерс на обща пресконференция. Еврокомисар Дидие Рейндерс е на посещение в България. 

"Изключително важно е темпото да не се забавя и следващите седмици и месеци да бъдат избрани съставите на антикорупционната комисия, на съдебния и прокурорския съвети и те да бъдат запълнени с хора, които имат необходимите морални и експертни качества, за да могат да трансформират системата.

А именно съдебната система да бъде независима, а системата на прокуратурата, заедно със следствието, да могат да проверяват всяко едно обвинение и където има нужда да бъдат събрани доказателства, които да се предадат на съда и да има присъди", заяви Денков след срещата си с Рейндерс.

"Опитваме се да подкрепим всички тези процеси на реформи в България. Виждаме какво е развитието за включването ви в Шенген и контрола на границите, който осъществява България. Реформите в Конституцията и реформата в правната система са много важни неща, също така и борбата с корупцията. Това също трябва да бъде във фокуса на вниманието и трябва да имате една наистина действаща комисия против корупцията", подчерта от своя страна Рейндерс.

Разчитаме на ЕК както до сега, както и на Венецианската комисия по отношение на Конституцията, на Швейцарския институт, който ни помагат в борбата с корупцията, добави Денков.

По-късно днес Дидие Рейндерс ще участва и в изслушване в заседанието на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз, шенгенското пространство и еврозоната относно Доклада на Европейската комисия за върховенство на закона за 2023 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук