Първо идеята Асен Василев да бъде включен като вицепремиер дойде от ГЕРБ. Винаги съм казвал, че това е възможен вариант и ако той е поставен на масата от тях, ние няма да възразим.

Това заяви на брифинг от кулоарите на НС премиерът акад. Николай Денков.

„Не бих искал да се стартират разговорите с промяна на началната договореност“, добави премиерът.

„По отношение на регулаторите разговорите по същество не са започнали, защото отново там трябва да се реши какъв ще е подходът, каква ще е ролята на обществения съвет и т.н. Има различни групи длъжности, които трябва да се запълват и съответно трябва да се помисли как да се групират и да вървят във времето. Това е въпрос на преговори, преди да се отиде към имената“, каза Денков.

„Имената за КС тръгнаха, защото имахме огромно забавяне там“, подчерта той.

„Това, което министър Тагарев имаше предвид, е да се изпратят 1-2 офицери в координационни центрове, но тя бе интерпретирана по грешен начин. Никога не е обсъждано да се изпращат войски и кораби от наша страна. Няма как да участваме без решение на НС. Всякакви спекулации, че някой може да направи нещо, без знанието на българите, са неверни“, категоричен бе Денков.

„Двама са българските моряци, като там е помощник капитанът. Там затруднението идва от това – знаете морските правила – капитанът и помощник капитанът са последните, които напускат кораба. Ако решат да го сторят по-рано, ще е в разрез с правилата. Има контакт с тях, както и с хората, които ги държат, надявам се на положителен резултат“, каза академикът.

„Всеки министър се справя в трудна среда. Може да имам забележки по определени дейности, аз съм ги казал на министрите. Няма нещо важно, което да не съм им казал. Най-общо казано всеки един от тези министри може да продължи нататък и да остане в новия кабинет. Въпросът е дали в някои отделни случаи може да имаме кандидат, който да се справи по-бързо и успешно“, заяви премиерът.

„По отношение на външно министерство предстои разговор, не искам да влизам в тази тема, преди да говоря с г-жа Габриел“, каза той.

„По отношение на председателя на НС, това е в правомощията на парламента, аз не участвам в тази дискусия. Нашият фокус с госпожа Габриел е върху МС. Това е екипът, с който ще работим. Много е важно, както при съставянето на кабинета, така и при ротацията, да запазим усещането за екипна работа“, категоричен бе Денков.

„Г-н Борисов каза, че ще има преглед на работата на зам.-министрите и тогава ще се реши, както и областните управители. Ако някъде има проблеми, тогава е естествено да се търсят смени“, заяви премиерът.

На въпрос дали освен Хинков има други министри, които са заявили от сега, че няма да участват в следващия кабинет, Денков отговори, че има и други хора, които са казвали, че е тежко, но не и че искат да се оттеглят.

„За мен няма значение с чии мандат ще е реализирана ротацията. Важно е всичко да премине гладко и бързо, защото работа има изключително много и всъщност тези дискусии около ротацията в момента отвличат вниманието и на министрите, и на екипите и е добре да ги минимизираме“, каза той и добави, че няма против ротацията да е с мандат на ГЕРБ.

„Още не е решено дали ще съм вицепремиер без портфейл или ще имам друга функция“, обясни Денков.

Той не се нае да прогнозира дали правителството ще изкара пълния си мандат.

По думите му нямам радикална промяна в обстановката за Шенген.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук