Във видеоразговор пред bTV Кирил Петков призна, че е нарушил карантината си и е ходил в Министерски съвет.

Водещият на новините Иван Георгиев пита премиера дали се е чул с вътрешния министър Бойко Рашков.

„Не, аз бях в Министерски съвет с неговия заместник допреди малко и преди малко включих телевизора да видя какво се случва. Не, не съм имал директен разговор“, заявява Кирил Петков.

В този момент връзката прекъсва или някой просто затваря телефона.

След възстановяване на връзката журналистът бърза да попита къде се е провел разговора със зам. вътрешния министър, а Петков вече отрезвен отрича и казва, че това е било част от днешния министерски съвет, който се е провел онлайн, заради наложената карантина.  

 

БЛИЦ припомня, че има няколко алинеи на текста от Наказателния кодекс, който регламентира наказанията за нарушаване на карантината.

Първата алинея от чл. 355 гласи, че който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 хил. лв.

Алинея втора казва, че ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е до 5 години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лв. 

В края на миналата година 36-годишен мъж бе осъден на година затвор при първоначален строг режим на изтърпяване и глоба в размер на 10 000 лева за това, че е нарушил карантината си. 

На 6 юни мъжът пристигнал в България от Германия през ГКПП "Дунав мост" и бил поставен под карантина от РЗИ-Русе. Той трябвало да остане на адрес в Търговище за период от 10 дни без да има правото да излиза. Подсъдимият собственоръчно подписал предписанието към него.

Въпреки, че бил поставен под задължителна карантина, мъжът нарушил противоепидемичните мерки. Три пъти той бил засичан от полицейски служители в нарушение и бил предупреждаван.