ГЕРБ е единствената партия, прецакана от правилата за назначаване на новия състав на ЦИК. Математици коментираха пред “Труд”, че експертите които са подготвили процедурата, за която отговаря президентът, по странен начин са приложили метода на Хеър-Ниймайер.

Депутатите решиха, че ЦИК ще се състои от 15 членове, а от “Дондуков” 2 трябваше да кажат как ще се разпределят между партиите от НС мандатите в комисията.

При прилагането на метода на най-големия остатък (на Хеър-Ниймайер) най-напред е определена квотата на Хеър - 240 мандата са разделени на 15 - колкото са членовете на ЦИК. Квотата е 16.

След това депутатските мандати на всяка партия се делят на 16. Според математици и експерти по изборите обичайната практика е за база да се вземат не броя мандати, а получените гласове на всяка партия.

Ако за база бяха взети гласовете, ГЕРБ щеше да има 5 мандата в ЦИК, изчислиха бивши членове на комисията.

Проблем има и при втория етап на разпределяне на незаетия брой членове. В методиката на “Дондуков” 2 е посочено, че “допълнителен мандат получава партията или коалицията с най-голям остатък.

Партиите и коалициите с равни остатъци попълват незаетите места, като се започне от най-малката парламентарно представена партия или коалиция (чл. 46, ал. 8 от Изборния кодекс). Това е нов текст от последните промени на Изборния кодекс.

Досегашната практика бе при равни остатъци чрез жребий да се определя при коя партия отива допълнителния мандат. След промяната първата партия, получила най-много гласове на практика никога не може да вземе мандат от преразпределяне на остатъците.

В случая облагодетелствани са “Демократична България” и БСП, които имат еднакви остатъци с ГЕРБ. Двете формации се сдобиват с по един допълнителен член в ЦИК, за ГЕРБ бонус няма.

Очакват се разправии по темата по време на утрешните консултации при президента Румен Радев. Според ГЕРБ скандална е и идеята чрез жребий да се определи шеф на ЦИК, в случай, че партиите не постигнат съгласие по темата.