Националната служба за охрана (НСО) последователно и отговорно изпълнява своята важна, незаменима роля в системата за националната сигурност на страната, като работи в синхрон с най-добрите практики по света. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който поздрави служителите на службата по повод 137 години от нейното създаване, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Службата за охрана е създадена през 1879 година, а в сегашния си вид НСО съществува от 1992 година.
Президентът Росен Плевнелиев посочи, че в своята дейност НСО демонстрира професионализъм при изпълнението на функциите си в динамична среда на сигурност и сложна международна обстановка.
 
Държавният глава изрази благодарност към Народното събрание, което прие модерен Закон за НСО и Правилник за неговото прилагане. „Благодаря на всички, които на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност през 2012 г. участваха и подкрепиха с пълен консенсус необходимостта службите в България да работят ясно и прозрачно”, каза президентът Росен Плевнелиев.

 
Държавният глава бе категоричен, че ежедневните усилия, които служителите на НСО полагат при реализирането на отговорните задачи в името на държавността и в интерес на българските граждани, заслужават висока обществена оценка. „Ние никога не трябва да забравяме колко отговорна и рискована е вашата професия и каква воля, смелост, съобразителност и сила на духа изисква тя“, каза още президентът.
 
Росен Плевнелиев апелира при дебатите по бюджетната рамка за 2017 г. парламентарно представените политически партии да отчитат нуждите на Националната служба за охрана, която трябва да обезпечи сигурността на европейските лидери в периода на предстоящото в началото на 2018 г. българското председателство на Европейския съюз.