Президентът Румен Радев се обърна към българите по случай края на 2019 и началото на 2020 година. По традиция държавния глава направи новогодишното си обръщение към българския народ минути преди 00:00 часа.

"Но нека не забравяме, че сме народ със славна история, който  най-тежките моменти е намирал пътя напред.", заяви президентът.

Не може днес да се задоволяваме с плахи усилия. 

Нека новата година донесе здраве и благоденствие във всеки български дом. Да ни е честита новата година!", завърши президентът! 

Ето цялото изявление на президента:

Нека посрещнем 2020 г. с вяра в доброто, в себе си и в бъдещето. Това каза президентът Румен Радев в новогодишно обръщение към нацията по повод настъпването на 2020 г.


„Скъпи сънародници! Новогодишните празници отново ни събират, сгряват ни с топлината на дома и на близките хора, изпълват ни с надежда за здраве и щастие. Както в новогодишната баница има късмет за всеки от семейството, така и в обществото ни трябва да има място и грижа за всички.

За възрастните и самотните, за хилядите българи, които днес се борят с недоимъка и най-вече – за децата на България. Защото невидимите мостове на духа и добротата са по-трайни от съградените с човешка ръка. Именно те ще свържат и днес българите, обединени от любовта към родината и надеждата за по-добро бъдеще“, каза държавният глава.

Според него изтичащата 2019 година отново ни припомни, че демокрацията и благоденствието изискват нашето постоянно усилие.

„Че когато се примирим и престанем да сме взискателни, изборите се опорочават, решенията за бъдещето ни се вземат на тъмно, парите ни се харчат безотговорно, непрекъснато се отчитат успехи, докато нищетата се множи, а качеството на живот пада драстично.

Достъпът до вода и въздух се превръща във въпрос на оцеляване, а липсата на възмездие и справедливост разколебава вярата ни в утрешния ден. Но нека не забравяме, че сме народ със славна история, който и в най-тежки изпитания е намирал пътя към свободата и напредъка, като се е обединявал срещу грабителството, неправдата и безчестието.

Вярвам, че имаме силите и куража да се справим с предизвикателствата и днес. Народ, който е бил сред водещите в културното развитие на Европа и пример за изграждане на просветена държавност, не може днес да се задоволява с плахи амбиции и последни места в европейските класации.

Нашето общество ще преуспява, когато обединим усилия в името на достойнството и благоденствието на българския народ. Когато на почит са образованието, науката и културата, а талантът, трудолюбието и почтеността са водеща обществена ценност.

Когато осъзнаем своята сила и отговорност, имаме смелостта да отстояваме истината и възпитаме институциите да работят прозрачно и ефективно в интерес на обществото“, посочва в обръщението си президентът.

Румен Радев пожела Новата година донесе здраве и благоденствие във всеки български дом! 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!