Като председател на Съвета на ЕС България ще продължи да полага усилия за намиране на трайни и ефективни решения, водещи до мир и стабилност в региона, заяви в Израел президентът Румен Радев, пише Дарик бг.
Радев в Израел
Снимка: БГНЕС

Държавният глава е на официална визита в страната, а първата му среща бе с израелския му колега Реувен Ривлин.

По думите на българския президент, днес държавата Израел има ефективни институции, демокрация и развито гражданско общество. „Принос за тези успехи имат и българските евреи, които избраха Израел за своята нова родина, но запазиха завинаги връзката между нашите два народа“, каза Румен Радев. 
Радев в Израел
Снимка: БГНЕС

Той посочи, че днес Израел представя прогресивен модел за обществено развитие, чийто успех се крие в обществената ангажираност на гражданите, качественото образование, достойното заплащане, инвестиции в икономиката и в сектори, където науката е гарант за висока добавена стойност.

Държавният глава изрази увереност, че двете страни ще продължат доброто си сътрудничество. „Израел, като водеща държава на високите технологии, би имала интерес да инвестира в потенциала, който има България в тази посока“, каза президентът Радев.

“Искам да Ви уверя, че като председател на Съвета на ЕС България ще продължава да полага усилия за възстановяване на преговорите и намиране на трайни и ефективни решения, водещи до мир и стабилност в региона. Вярвам, че ще продължим заедно да стоим твърдо срещу тероризма и ще работим за повишаване на сигурността в региона и света“, каза в заключение българският държавен глава.