Ние сме втората страна в НАТО, след САЩ с такъв висок разход за отбрана - 3,25 %. Това каза президентът Румен Радев след след участието в срещата на върха на НАТО в Лондон, съобщава "Фокус".

"Приключи срещата на върха на НАТО. Мога да кажа, че дискусията беше много спокойна. Без емоциите от миналата година, без това голямо напрежение, което се очакваше. Явно всички лидери осъзнават своята отговорност.

Всички много по-сдържани, много по-умерени в совите изказвания, защото осъзнават, че предизвикателствата пред нас растат непрекъснато, а това изисква преди всичко единство. Изисква, разбира се, и инвестиции в отбраната. Остават въпроси.

Редица въпроси остават нерешени, но с това се ангажира генералният секретар на НАТО да търси форми, така че стратегическата дискусия да продължи. Най-важното да се търсят решенията на високо политическо ниво на време, за да не се стига до кризи между нас, между съюзниците", каза още Радев.



"Всеки прави свой компромис на тази среща и мога да ви споделя моята позиция, която изразих. Разбира се, изтъкнах това, което прави България. България за тази година е над 2 % и то чувствително - 3,25 %. Ние сме втората страна в НАТО, след САЩ с такъв висок разход за отбрана.

Над 60 % от тези разходи са за модернизация. Но поставих, разбира се, и въпросът какво означава справедливо разпределение на разходите. Поставя се разделителна линия между държавите, които са под 2 % и тези, които са над 2 %.

Но аз предизвиках дебат и за една друга разделителна линия, която изобщо не се обсъжда, а тя е, че страните се делят на производители и клиенти, на купувачи. Тук вече позициите са съвсем различни", допълни той.

"Ако ти си силна икономика, високотехнологична, която произвежда военно оборудване за своите собствени нужди и за експорт, когато ти инвестираш в модернизация, всичките пари отиват в твоята икономика, в твоите хора и не подлагат на натиск социалната система.

Но когато ти си страна с по-слаба икономика, не толкова високотехнологична и не произвеждаш тези оръжия, 100 % от разходите, които даваш за модернизация отиват в богатите страни", допълни президентът.

Радев подчерта,че за нас това вече наистина е товар, защото се товарят нашите социални системи.

"Той ни лишава от една известна възможност да инвестираме в нашите икономики, за това споделих много откровено, че това задълбочава технологическата и икономическата пропаст между страните-членки в някои отношения. Аз не виждам бъдещето на алианса като съюз между производители и клиенти.

Аз виждам бъдещето на Алианса като партньори, които заедно развиват своята сигурност, които заедно развиват високи технологии и заедно произвеждат военно оборудване", каза още той.

"В тази връзка предложих на генералния секретар в тези стратегически дискусии да се мисли за форми, така че да има много по-силно индустриално сътрудничество и трансфер на технологии към тези държави като България, които купуват.

Това беше и предложението ми към президента Тръмп по време на обяда. Идвам от обяд, където той покани всички държави с над 2 % разходи за отбрана. Моето предложение беше много конкретно и ясно.

САЩ да използват стимули и да се ангажират с много по-голяма подкрепа на държавите, които изразходват повече от 2 % за отбрана за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. Мисля, че това е заслужен стимул, тъй като нашите правителства са решили да изразходват тези средства", допълни Радев.