Очаквам правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности според заявеното от нас и българските данъкоплатци няма да дават парите си на хаос. Това каза президентът Румен Радев за договора със САЩ за закупуване на изтребителите F-16 след като присъства на Националното тактическо учение „Ответен удар 2019“ на полевия учебен полигон „Ново село“.

„Всяко едно „мърдане“ надолу и орязване на този пакет вече води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета“, коментира президентът, цитиран от Фокус

„Всеки момент очаквам параметрите на предложението на американската страна“, съобщи Радев. 

„Правителството многократно декларира, че ще постигне разумна цена, близка до определената от Народното събрание, че ще има разсрочено плащане и офсет и индустриално сътрудничество, и високи бойни способности“, посочи държавният глава. 

„Най-важното в този проект, което често се пропуска, и не се разбира докрай е че не самият самолет е най-важното в проекта, а цялостният хомогенен пакет е важен“, обърна внимание Румен Радев.

„Той се състои от самолета, оборудването, въоръжението, допълнителното оборудване към самолета, наземното оборудване, което е огромно и обучението на личния състав“, уточни той. 

„Българските ВВС и Министерството на отбраната разработиха един много добър хомогенен пакет, максимално „изстискан“, на минимум, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета“, заяви президентът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!