Президентът Румен Радев е на държавно посещение в Република Армения по покана на своя колега Серж Саргсян. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава Радев е в Армения от 12 февруари, като посещението му ще продължи и през днешния ден. По време на визитата българският президент е придружаван от съпругата си Десислава Радева. В Ереван президентът Румен Радев проведе среща с арменския си колега президента Серж Саргсян.  

Перспективите за последващо развитие на двустранните отношения, икономическия и културен обмен, както и въпроси от взаимен интерес, са сред акцентите по време на разговорите. Посещението на президента Румен Радев е насочено към подписване на редица двустранни споразумения: за взаимна защита и обмен на класифицирана информация; Програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2017-2019 г.; Спогодба за регулиране на трудовата миграция;

Споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията, след което държавните глави на България и Армения ще дадат съвместна пресконференция. В рамките на посещението си президентът Румен Радев провежда срещи с председателя на парламента Ара Баблоян, с министър-председателя Карен Карапетян, както и с Негово Светейшество Карекин Втори, Върховен Патриарх и Католикос на всички арменци. В официалната делегация на българския държавен глава участват министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, народни представители, както и представители на деловите среди.