Днес британският кабинет се събира в Чекърс – лятната резиденция на премиера Тереза Мей – на изключително важно заседание за договаряне на обща позиция по бъдещите отношения с ЕС след Брекзит, с която да излезе на преговорите с Брюксел. Различията между евроскептиците и еврофилите в кабинета остават големи, а някои политически наблюдатели предричат дори оставки, ако не бъде постигнато споразумение, съобщава „Скай нюз”.
 
Тревожни новини за Тереза Мей дойдоха от министерството на външните работи в навечерието на срещата в Чекърс, където Борис Джонсън проведе среща с най-изявените „брекзитъри“, сред които Майкъл Гоув, Дейвид Дейвис и Лиъм Фокс, за изработване на тактика на днешното заседание. Те са обсъждали документ от 100 страници, който представлява ново предложение към правителството.
 
„Брекзитърите“ се тревожат, че с предлагания от Тереза Мей трети модел за уреждане на въпроса с митническия съюз, който трябва да бъде обсъден утре, Великобритания ще продължава да е във васално положение спрямо ЕС и това няма да ѝ позволи да сключва свободни търговски споразумения с други страни по света. Визира се най-вече бъдеща сделка със Съединените щати.
 
Според изтекла информация министърът за Брекзит Дейвид Дейвис е предупредил Тереза Мей, че последното ѝ предложение за митническия съюз, което е хибрид между плановете на два лагера в кабинета, е нефункционално и освен това със сигурност ще бъде отхвърлено от ЕС.
 
При пристигането в Чекърс телефоните на всички министи ще бъдат събрани и разговорите ще продължат и през нощта. Тереза Мей ги предупреди, че  имат „задължение” да "се съгласят за формата на нашите бъдещи отношения с ЕС”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!