Народното събрание не може да бъде разпуснато от действащия президент, на когото остават три месеца до изтичане на мандата. Това каза проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право, бивш служебен премиер, цитиран от "Фокус".
По думите му, според Конституцията Росен Плевнелиев може да назначи служебно правителство. „Логиката на Конституцията е, че не трябва да се допуска период на междуцарствие – един президент, който си отива, не може да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори, защото може да се стигне до кризисна ситуация и страната да остане без своята политическа институция, а това е изключително опасно“, обясни проф. Близнашки.

Според него от тази гледна точка разчетът е добре направен, защото разпускането ще бъде осъществено от новия президент, когато встъпи в длъжност. „Ситуацията е до голяма степен парадоксална – той ще положи клетва пред Народното събрание, за да встъпи в длъжност и един от първите му актове впоследствие ще е да разпусне същото това Народно събрание и да насрочи избори“, каза още проф. Георги Близнашки.

Относно въпроса от референдума за мажоритарен избор на депутатите, той коментира, че този модел е изключително неподходящ за България. Проф. Близнашки бе категоричен, че това е експеримент, който ще доведе до тежки сътресения за страната ни.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ СЛЕД ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И ОСТАВКАТА НА БОЙКО БОРИСОВ