„България е единствената страна в ЕС, където няма необлагаем минимум върху доходите. Ние предлагаме да освободим минималната работната заплата от този 10%-ен данък." Това каза народният представител от „БСП за България" проф. Румен Гечев в предаването „Още от деня" по БНТ.

Той подчерта, че тези пари, които ще постъпят в българските семейства, ще бъдат значими за хората с минимални доходи. Проф. Гечев увери, че по това предложение БСП има сериозна подкрепа от партньорите в управляващата коалиция.

„Много от нашите европейски партньори прилагат регулиране на цените на енергоносителите, а сега предстои ЕС да приеме определени мерки, включително таван на цените на някои продукти", обърна  внимание социалистът, добавяйки, че това също е мярка, която БСП иска да приложи в България.

„Предлагаме диференциран ДДС за определени основни групи стоки. В Европейския съюз само България и Дания нямат диференциран ДДС. Ние искаме това намаление да е главно за стоки с регулирани цени като лекарства, електричество и вода, където намаляване на ДДС веднага ще се отрази на цената", каза още той.

По думите на проф. Румен Гечев необлагаемият минимум струва 1,4 млрд. лв. годишно, което не  е голяма сума, предвид това, че БВП на България е 143 млрд. „Ние предлагаме решения, които работят в Европа и са съобразени с българските възможности", подчерта депутатът от левицата.

„БСП предлага, и това се приема от колегите ни, да се промени системата на изчисляването на пенсиите, тъй като българската пенсионна система е с големи диспропорции - хора с еднакъв трудов стаж и с еднаква професия, но пенсионирали се по различно време, получават в пъти различна пенсия. Ние искаме да се преизчислят пенсиите и да се възстанови справедливостта, което е европейски принцип. Ще направим всичко възможно това да се случи от юли или най-късно с бюджета за следващата година", каза Румен Гечев още по мерките, предложени от БСП.

Относно това, че парламентът не успя да излъчи нов управител на БНБ, той коментира: „Няма нищо страшно. В Конституцията е разписан този казус – БНБ продължава да управлява екипът, който досега е управлявал. Сега коалицията трябва да си свърши домашната работа и да предложи кандидат, зад когото ще застанат и четирите партии."