"Няколко души обсъждахме тази тема. Не бях много склонен да направя тази жертва. Но от разговори с мои колеги и приятели се убедих. Накрая Красимир Вълчев занесе моята кандидатура в ГЕРБ и получих тяхната подкрепа".

Това заяви Анастас Герджиков в "Лице в лице" по bTV, коментирайки решението си да се кандидатира за президент. 

"Говорих с мои приятели, които смятаха, че не само, че ставам за президент, но има и нужда от такава стъпка - да има кандидат, който да изразява различни идеи, след това дойде и подкрепата на ГЕРБ", добави той. 

Той отговори на обвиненията на Лозан Панов, че е имал "нещо общо" с НДСВ и ДПС. "Единственото учредяване на партия, в което съм участвал, е "Новото време", отбеляза коректно той.

"Моята идея беше да ме подкрепи широк кръг партии. Защото исках да съм кандидат на всички българи. Упрекнаха ме, че съм кандидат на ГЕРБ. Но аз не виждам нищо лошо в това да получа подкрепата на няколкостотин хиляди души, които подкрепят ГЕРБ", заяви той и подчерта, че основната пречка в кандидатската надпревара е "липсата на диалогичност", заяви той.

"Когато има диалог, не допускаш грешки, когато няма диалог, ставаш самоуверен и допускаш грешки", отбеляза проф. Герджиков.

Той заяви още: "Ние говорим за обединение на почтените хора, които искат България да бъде просперираща страна. Но нас ни представляват партии, а те са стигнали до там в разделението и противопоставянето си, че гледат само своя интерес".

Проф. Герджиков коментира и вицепрезидентската кандидатура до него: "Аз си избрах сам вицепрезидента. Изкуших се да е бивш военен и говорих с 3-4 имена. Но си дадох сметка, че много по-подходящ кандидат ще е жена, да е активна, жена с кауза и тогава си спомних, че се запознах с Митева на среща преди 5-6 години".

"Още три дни, преди да бъде издигната моята кандидатура официално, чух страшни лъжи за себе си. Не само за себе си, но и за групите, които ме подкрепят. Това засегна хората около мен, а аз не мога да принасям в жертва други хора. Сравняваха ме с определени етнически групи, във Фейсбук на няколко пъти бе разпространена новината, че съм българомохамеданин", заяви той.

Според него "основният проблем на господин Радев е, че понякога беше твърде рязък и че смесваше личното си отношение с определени хора и партии". "Това не трябва да е така. Президентът трябва да работи с всички, независимо дали ги обича или не ги обича... Един президент не бива да взима едната страна, когато има и други. Може да каже: нека подкрепим почтените, да се борим с корупцията - но да го направи така, че да не насъсква хората едни срещу други".

"Президентът, който иска да обедини нацията, не стои зад пердето. Президентът, който иска да обедини нацията, прави всичко възможно и работи много повече от всички останали", категоричен бе проф. Анастас Герджиков.

Запитан дали трябва да се увеличат президентските правомощия, той заяви: "Идеята е изключително опасна, независимо дали аз съм президент или някой друг. Това е възможно при други демокрации, но предвид това, че у нас все още няма пълно върховенство на закона, че нашата демокрация все още е млада, че имаме много проблеми, да дадеш на някого повече правомощия и еднолична власт, това е опасно. Трябва да се излъчи работоспособно, работещо правителство".

На въпрос ако не се конституира ново правителство, какво служебно вижда той, Герджиков заяви: "Нужно ни едно по-спокойно правителство. Спешно трябва да приемем Плана за развитие. Мисля, че трябва да бъде уволнен всеки, който не работи, но не можем да уволняваме масово и да правим чистки - понеже някой има някаква принадлежност".

Проф. Герджиков отбеляза още, че съдебната реформа не трябва да е самоцел: "Хората не трябва да смятат, че са над закона и че някой има повече права от тях. Това, че нямаме върховенство на закона, ни го казват и отвън - с "Магнитски", сега с "Пандора". Когато има поредица от сигнали, че нещата не вървят, че няма върховенство на закона, трябва да направим така, че нещата да вървят и да не допускаме това".