Юристът проф. Огнян Герджиков, който беше председател на Народното събрание по времето на кабинета на „Сакскобургготски“, а през 2017 г. беше служебен премиер, разказа неизвестни факти около завръщането на Царя и политическия живот у нас.

Пред Nova News той сподели, че през 2001 г., когато основаното от Симеон Сакскобургготски НДСВ печели изборите, той бил много изненадан, че СДС са отказали предложението за коалиция. Тогава на НДСВ му трябва само един депутат, за да има мнозинство в парламента.

Според проф. Герджиков, отказът се дължи на изборната загуба. „Те не я очакваха като че ли. Аз помня, че имаше един разговор, аз съм присъствал, на Иван Костов с Царя, в който Костов е казал: „Нека ние имаме възможност още един мандат да управляваме“. И така де, Царя не е удовлетворил това желание“, разказа той.

„Интересен факт е как той стана премиер. Сега ще ви кажа нещо, което никога не съм го казвал и не се знае изобщо. След като спечелихме изборите Симеон ни повика няколко души във Врана. Там бяха Стоян Ганев, светла му памет, моя милост, Николай Василев, Царя и още двама, не мога да си спомня.

Тогава той каза: „Нека да не сме в двореца, да излезем навън в градината“, от страх да не бъде подслушан. Излязохме на поляната, отдалечени на 100 м и повече от двореца, седнахме и казва: „Въпросът е кой да бъде премиер“. Стоян Ганев му казва: „Ваше величество, най-отива вие да бъдете премиер“.

И тогава Царя каза: „Аз не ставам“. Обърна се към мен и каза: „Герджиков, защо вие не станете?“. Аз му казах: „Аз още по не ставам, ваше величество“. Той първоначално изобщо нямаше такава нагласа да поеме премиерския пост.

Той го каза. Не го обясни. Само това каза. Той не се е чувствал подготвен за тази изпълнителна власт. Все пак той се беше откъснал от България. Не е живял в България толкова много години. Трябваше в движение да се напасне към ситуацията. Той впоследствие очевидно е видял, че това е начинът, по който трябва да се постъпи – няма кой друг да бъде“, разкри проф. Герджиков.

„Излязохме от политиката, защото нямахме никакъв опит в изграждането на структурите на партията. Нямахме си Цветан Цветанов, който го направи за ГЕРБ“, каза още той.

Специалистът по търговско право разказа и случка с лидерите на „Продължаваме промяната“: „Първите дни, когато дойдоха те на власт, с много надежда ги посрещнах – високообразовани млади хора, викам: „Сега ще тръгне България добре“.

На 15-20-ия ден Асен Василев каза чисто юридически една глупост. Аз имах телефона на Кирил Петков, на Асен Василев го нямах, и му пуснах SMS: „На вас не ви отива да казвате такова нещо“. Асен Василев каза „продажба на дълг“ – нонсенс. Пълна глупост юридическа.

„Ама защото, вика (Кирил Петков – бел. ред.), превод от английски“. И като ми го каза това – викам, ясно. Дотук беше. Дълбоко ме разочарова“.

Проф. Герджиков сподели още, че като служебен премиер е номинирал Тони Железчев за министър на вътрешните работи и дори вицепремиер, а Румен Радев е бил склонен да се съгласи. Но самият Железчев е отказал без обяснение.