Поредният „взрив“ за свалянето на българското вето за еврочленството на Република Северна Македония и предложенията на Слави Трифонов за „зелената светлина“ за Скопие отпуши вълна от коментари, анализи и прогнози за двустранните отношения, коментира проф. Кирил Топалов пред Радио Пловдив "Ден след ден".

Дипломатът и член на съвместната българо-македонска комисия проф. Кирил Топалов коментира темата по Радио Пловдив.

"Още на пръв поглед личи, че Слави Трифонов е написал един добър журналистически фейлетон, защото поставя едни неизпълними условия - нито Америка ще ни даде веднага безвизов режим, нито Европейския съюз веднага ще ни пусне в Шенген. Забележете, в началото казва всичко, което би трябвало те да направят, за да пуснем ние Македония в Европа, но накрая уточнява "...,но при положение, че спазват договора, който са подписали." Т.е. - те понеже не спазват и е ясно, че никога няма да спазят този договор, то всичко, което дотук е казал, е един фейлетон", коментира проф. Топалов.

"Всички тези приказки за това, че целия свят ни бил натискал, са доста силно преувеличени. Преди една година, докато Меркел беше на власт, тя каза, че това е въпрос от двустранен интерес. Това каза и нейният външен министър. Македонската страна създава това впечатление, че едва ли не целият Европейски съюз ни натиска ние да ги пуснем", каза още дипломатът.

"Трифонов е интелигентен човек и много добре знае, че такава сделка е абсурдно да се сключи по този начин - първо нито Америка, нито Европа ще го направят и второ за България е недостойно да я сключва. Той просто по този начин им се подигра - и на Америка, и на Европа", заяви още проф. Кирил Топалов.