Отказът на президента да подпише указа за съставяне на правителство не е нарушение на Конституцията, макар че се чуват и други мнения. Това заяви пред БНТ конституционалистът проф. Пламен Киров по повод разигралата се в понеделник безпрецедентна ситуация на „Дондуков“ 2.

Относно споровете за това дали Калин Стоянов трябва да остане министър и в следващия кабинет, той посочи: „Кандидатът за министър е политическо лице и оценката се дава от други политици. Те, изхождайки от своите конкретни интересни, дават и различни квалификации“.

„И това е в реда на нещата. Но това е политическо говорене. Ние сме пред прага на предсрочни парламентарни избори“, добави той.

По думите му след промените в Конституцията действа наредбата от края на миналата година.

„И тук вече президентът не е господар на ситуацията, при която се излъчва служебно правителство. Не зависи единствено и само от него да подбере състава на служебното правителство и да го назначи.

Първо че той избира измежду позициите в „домовата книга“, която се оказа, че не е особено пълна в момента. На второ място, той може да назначи състав само по предложение на кандидата за министър-председател.

При тази хипотеза, ако питате дори Христо Иванов – бащата на конституционните промени, има възможност да се стигне до ситуация, при която е невъзможно да бъде назначено служебно правителство“, посочи той.

„Ако е невъзможно да бъде назначено ново служебно правителство, то това означава ли, че няма да има предсрочни парламентарни избори? Струва ми се, че двете неща са съвсем различни.

Да се предпоставя липсата на служебно правителство с невъзможността за избори, струва ми се, че тук вече вървим по ръба на бръснача, т.е. по ръба на конституционосъобразността. Не може безкрайно дълго да се отлагат предсрочните избори“, предупреди проф. Киров.

По думите му, няма единно мнение за това кога е срокът за провеждане на избори. Според някои конституционалисти няма никакъв срок.

„Това означава, че президентът може да насрочи предсрочни парламентарни избори и в края на своя мандат. Нали разбирате, че подобна хипотеза е неприемлива.

Не може да се удължава изкуствено мандата на един парламент, който е провален, който не може да излъчи правителство с редовно мнозинство, а да разчитаме, че той ще попълни „домовата книга“, т.е. ще си избере омбудсман и заместник-омбудсман при това насипно състояние, в което се намира парламентарното пространство в момента“, каза бившият конституционен съдия.

Според него хипотезата да отидем на нови избори докато управлява кабинетът „Главчев“ изглежда все по-реалистична. Той смята също така, че влияние ще окажат изборите в САЩ през ноември, и „ние ще се опитаме да се нагодим и да видим какъв вятър ще повее от Атлантика“.

По думите му, ако указът се забави още 10-20 дни, изборите у нас ще отидат след 5 ноември, когато са изборите в САЩ.

„В началото на ноември  месец изтича мандатът на четирима конституционни съдии, двама от които трябва да бъдат излъчени от президента. Парламентът, ако остане в мандат, той няма да може да излъчи конституционен съдия и да попълни квотата.

Това нещо сме го гледали вече. Тогава с промените в персоналния състав се променя и отношението към конституционните поправки, които така или иначе КС не можа да обяви за противоконституционни, защото се разделиха 6 на 6. Оттук нататък вие се сещайте кой какъв интерес има от тази ситуация“, обясни проф. Киров.

По отношение на попълването на т.нар. домова книга той посочи: „Може да се окаже, че ние няма да изберем омбудсман, а кандидат за служебен премиер, който президентът ще назначи да оглави новото служебно правителство. А дали той става за това да бъде омбудсман, остава на втори план“.

По думите му, видно е, че Горица Грънчарова-Кожарева не е поддава лесно на политически натиск.

Според конституционалиста, ситуацията, в която се намираме, е „плод на интелектуалните усилия на кръга около Христо Иванов. Няма да изброявам другите имена, тъй като са ми по-симпатични хората.

Когато се обсъждаше този текст, който се предлагаше и беше гласуване, нямаше конституционалист и други хора, които следят какво става с основния закон, който да не предупреди, че може да се стигне до такава ситуация. Въпреки всичко те си го приеха и ето ги резултатите от усилието им“.