Шансът на ИТН да управлява е единствено, ако се разбере с големите партии и със стратегическите играчи в парламента. Разговорите им с независими депутати при положение, че имат малко мандати зад гърба си, е неудачен подход - от трохи не може да направиш хляб.

Това каза в ефира на Радио "Фокус“ председателят на Българската асоциация за политически науки проф. Румяна Коларова.

По думите й самият подход на преговорите, които започват ИТН е сбъркан и то не само като теми, но и със събеседници и формат – такива преговори не се водят публично, редно е публично да бъдат оповестени само стартовите позиции на всяка една от страните.

Когато се говори за мандат за управление, трябва да се говори с партии, а не трябва да говори с отделните депутати, посочи също тя.

"Търсенето на някакъв вид комуникация с вече разпаднали се партии и парламентарни групи по-скоро предполага, че ИТН в някаква степен търсят или опипват почвата в две посоки: Първо, дали може да привлекат тази партия към себе си, и второ, дали може на фона на тази партия някак си да изглеждат по-големи и по-значими.“

Проф. Румяна Коларова изрази категоричното си мнение, че в този парламент след неуспешния опит на ГЕРБ, няма как да се състави правителство. Въпросът според нея е как всяка една от парламентарно представените партии излизат от неудобната ситуация и кой ще загуби най-малко.

"Всеки който иска да управлява България, трябва да е готов да направи коалиция, и то колкото се може по-широка коалиция,“ отбеляза експертът и добави, че когато една партия няма умението да направи коалиция и да я поддържа, тогава тя губи властта при сегашната структура на партийната система на парламентарното представителство.

"Би било много хубаво, ако ИТН намери правилния подход, с който да даде възможност за структуриране на някакъв вид диалог за бъдещето, на очертаване параметрите на възможна коалиция в следващия парламент.“

Една от основните грешки, които партиите правят според нея, е, че всяка една партия тогава, когато получи мандата, е готова да формира правителство, а тогава, когато е поканена за разговори за подкрепа за съставяне на правителство, се държи абсолютно деструктивно и категорично отхвърля предложената от мандатоносителя и възможността да се формира кабинет.

Трите големи теми, които са основополагащи за формирането на една по-широка коалиция, са: Първо, как по принцип партиите ще си взаимодействат помежду си, второ, кои са приоритетите, върху които партиите ще стъпят, и третият голям въпрос е как да се структурира кабинетът – как да бъде организиран и кои хора да влязат в него.

Според проф. Коларова ИТН в момента са в доста благоприятна позиция спрямо останалите партии, но едновременно с това за тях реализирането на третия мандат е едно изпитание, което не може да им донесе печалба, но важното е инкасират минимални загуби в рамките на този парламент.