Вероятността Кирил Петков да съумее да образува правителство, което да продължи да управлява в сегашния състав, допълнен с четирима министри, или в някакъв друг модифициран състав, но с парламентарно мнозинство, изглеждат много, много малко вероятно, бих казала близка до нулата – поне до момента. Това каза политологът проф. Румяна Коларова, цитирана от „Фокус“.

Според нея по-скоро се върви към подаване на оставка. „Това решение много трудно ще бъде взето от лидерите на „Продължаваме промяната“, защото става все по-ясно, че те по-скоро са били изненадани от тази реакция на „Има такъв народ“. По-скоро са мислели, че това ще бъде поредно така да кажем стягане на нервите в коалицията, която ще продължи да функционира“, коментира тя и уточни, че всичките тези принципни и радикални разграничавания, за които се говори през последните два дена, са постфактум.

„Ясно, че в случая става дума за сблъсък на две несъвместими стратегии в сферата на така да кажем транспорта, защото е ясно, че става дума за транспорт. Ясно е, че в „Продължаваме промяната“ има много силно лоби, което отстоява оттук нататък модернизацията на транспортната инфраструктура да бъде с приоритет железопътна инфраструктура, което се сблъсква с досегашната стратегия на всички досегашни правителства в България, където акцентът беше върху пътната инфраструктура“, смята проф. Коларова.

Политологът добави, че основният въпрос не е толкова свързан с корупционните схеми, колкото с това къде ще бъдат насочени държавните, публичните ресурси, към какъв тип модернизация и реконструкция, дали към железопътната, или към пътната структура.