Намирам се в красивия град Рила. Времето е мрачно, но настроението е добро. Изолирал съм се. Когато мога, се качвам в планината. Това заяви в ефира на Нова тв математикът проф. Мишо Константинов. 

"Това беше една отнай-очакваните дати - 28 март. Засега отиваме в избори в края на март. Има няколко важни въпроса. Какво правим с хората, които са карантинирани и с тези, които боледуват", запита Константинов.

"До нас Северна Македония прави 3 дни избори, Чехия ги прави 2 дни. Предлагам български представители да отидат до Румънското посолство и да помолят съответното аташе да сподели тамошната практика. Това, което видяхме по телевизията едни големи помещение, в които се спазваше дистанция", каза той. 

По думите му въпреки това обаче е имало много ниска избирателна активност - 32%. 

"Ковид пандемията е нещо, което удари целия свят. Няма нищо укорително, ако депутатите измислят мерки за опазването на хората по време на гласуване", каза той. 

Според Мишо Константинов е добре да се направят комисии и отделения в болниците, за да могат заразените да гласуват. 

"Всичко трябва да се обмисли изключително добре. Това е важен въпрос. Трябва да проучим опита на държавите, които вече са направили избори", каза той.

По думите му гласуването с машини може да представлява голям риск: "Това е монитор с тъч скрийн, по който всички пипат и тази повърхност ще е пълна със зарази. Това не е умно решение за време на пандемия", смята той.