Ако окажем сега помощ на Украйна, ще гарантираме по-добре своята сигурност. Чисто прагматично в наш интерес е да помогнем на Украйна да се защити, като окажем цялата помощ, която можем. Това заяви в интервю за Дарик Варна военният експерт проф. Тодор Тагарев.

„Ако Русия успее да постигне своите цели в Украйна, категорично няма да спре. Ще тръгне към страни от бившето съветско пространство, за да се опита да възстанови контрола си върху тях. Нищо чудно и да се опита да използва влиянието си върху такива слаби звена в НАТО и ЕС, каквото, за съжаление, е България”, смята Тагарев, който е бивш министър на отбраната от служебния кабинет на Марин Райков.

По думите му, България има много какво да даде. „Имаме не малък обем боеприпаси, каквито ползва украинската армия. Имаме сравнително доста големи количества артилерия, ракетни системи за залпов огън, зенитни ракети и други типове въоръжение, които веднага могат да влязат в употреба.”    

Ако се наложи да воюва срещу Русия, нашата армия не може да реши този проблем. Нашата сигурност срещу мащабна агресия и сериозен противник се гарантира от НАТО, изтъкна Тагарев.

„Само след няколко месеца нашите изтребители МИГ-29 ще са с изчерпан ресурс и няма да могат да летят. По-добре да ги дадем сега на Украйна, защото са им нужни. Има доста надеждна информация, че наши съюзници могат да ни предоставят в замяна по-стари варианти изтребители f-16. Освен това при евентуален военен конфликт МИГ-овете ще са операционно несъвместими за нашите съюзници и ще бъдат възприети като мишена, което означава да си останат в хангарите.”

Ако помощта на Запада и другите поддържащи Украйна страни продължи, тя рано или късно ще постигне своите цели, каза още военният експерт.

„За дипломация все още е рано. Украинската страна дава изключително ясни сигнали и ще се стреми да освободи всички свои окупирани територии.  Все още чувства морално превъзходство, има по-висок боен дух, знае защо воюва и печели не малко победи в последните месеци.”

В хода на войната други страни взеха мерки да ограничат  руската пропаганда и успяват, докато у нас тя се засили и подкрепата за Украйна спадна. Тази морална перспектива към конфликта не позволява на българското общество да заеме консолидирана и ясна позиция, категоричен е проф. Тагарев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук