"Вече не е въпросът дали Украйна ще удържи. Абсолютно ясно е, че тя ще удържи! Въпросът е кога ще успее да освободи окупираните ѝ територии. ... През шестте месеца на войната основно фокусът беше къде Русия атакува, къде Украйна удържа и как, след като вече не може да удържи дадени позиции, се изтегля и заема нови отбранителни позиции.

През последните 10 дни това се смени изцяло, вече говорим за това дали Русия успява да удържи определени позиции и дали се изтегля организирано, или бяга панически от позициите, които е заемала". Това каза пред БНР военният експерт проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

По думите му Украйна дава допълнителни доводи на всички страни, които я подкрепят, че използва помощта по най-рационалния начин и няма да отстъпи, а ще възстанови своята независимост и териториална цялост:

"Може би сме свидетели на много умела, маскировъчна - по руските термини, кампания. Месеци наред се говореше за подготовката на контранастъпление на юг - към Херсон и Херсонска област. ... Големият удар обаче беше нанесен на изток - Балаклея, Купянск, Изюм. Има вече информация, че украинските сили наближават Лисичанск - там беше единствената голяма руска победа в последните 4-5 месеца".

Според проф. Тагарев политическите сили, които стоят и зад служебното правителство, са на позицията да не се оказва военна помощ за Украйна и да не се противодейства на интересите на Русия.

"Газът е оръжие. Доставката на енергийни ресурси от Русия е оръжие и винаги е било разглеждано така. Това стана абсолютно ясно на всеки. ... Да, ще си сложим един пуловер вкъщи, но ще спасим човешки животи. Постоянното фокусиране върху социалния аспект и то от хора, които са военни, защото управляващите у нас сега - президент, премиер, министър на отбраната - всички са военни и се разсейват по въпроса, че газът е оръжие. Руското влияние в енергетиката ни и в икономиката ни е оръжие. Всички се опитват да скрият руското влияние върху България".

Проф. Тагарев посочи, че на Запад се разбира много добре, че икономиката на Шрьодер и Путин води до зависимост:

"Американското разузнаване е имало много убедителна информация за руското нападение в Украйна още през октомври 2021 г. Започнали са да споделят тази разузнавателна информация с всички основни съюзници. Може би това забави пускането на "Северен поток - 2". На Путин не му издържаха нервите и тръгна в Украйна, без да е готов. Сега самият той спира газа по "Северен поток - 1".

В контекста на годишнината от терористичните атаки на 11 септември в САЩ, военният експерт коментира, че атаките срещу Пентагона и Световния търговски център са променили възприятието и вниманието на САЩ и на много други е било насочено към терористичната заплаха и "може би това е помогнало на Путин да укрепи своите позиции в Русия и да се опита да възстанови нейното имперско величие".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук