Президентът ме предложи да заема този пост и БСП даде своето съгласие това да стане. Всичко беше както трябва. Това заяви пред БНТ служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

„Аз съм социалист по убеждения. Поемам една тежка задача, която изисква много усилия, компетентност и работа в обществения интерес.

Не участвам в правителството като партиен представител. То е конструирано на други начала, има други задачи”, подчерта той.

„Имам дългогодишен научен, политически и парламентарен опит. Това е едно предизвикателство да погледнеш проблемите съвсем отвътре”, каза още проф. Стоилов.

„Министерство на правосъдието е доста консервативно. Казал съм на ръководителите на дирекции и отдели, че трябва да работят по начин, по който да докажат резултати.

Промяната, която е направена дотук, се отнася до кабинета, който ръководя”, каза той в отговор на въпрос очакват ли се още рокади в оглавяваното от него ведомство.

"Не е работа на министрите и правителството да назначават и уволняват журналисти.

Оттук нататък навлизаме по-дълбоко във въпроса има ли граници в свободата на словото. Няма свобода, която да е безгранична. Много трудно е да се намерят обективните критерии докъде са тези граници. Това е въпрос, към който не трябва да се подхожда предубедено", каза проф. Стоилов по повод скандала, който се разрази покрай вицепремиера и служебен министър Бойко Рашков. 

Както БЛИЦ съобщи, днес в свое участие по БНР Рашков заяви, че ако той е шеф на bTV, би уволнил веднага водещите на сутрешния блок Биляна Гавазова и Златимир Йочев.