Прокурори от Апелативна прокуратура-София се разграничиха от становище в подкрепа на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор, съобщават от държавното обвинение.

"Ние, прокурори от Апелативна прокуратура-София, изразяваме своето несъгласие с публикуваното на 12.05.2023 г. „Становище на прокурори от района на Апелативна прокуратура – София“, с което се подкрепя искането на 6 от членовете на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това „становище“ е изготвено без да е провеждано събрание, на което да изразим мнението си", заявяват те.

"Изразяваме силното си възмущение от разпространената в различни медии реторика на нихилизъм и омраза по отношение на българската прокуратура. Прокурорската професия е достойна за уважение, защото въпреки сериозните и повсеместни атаки напоследък, българските прокурори ще продължават да отстояват държавността и да защитават интересите на гражданите. Ние сме единни и ще продължим да работим в името на справедливостта и върховенството на правото", уточняват в позицията си прокурори от Апелативна прокуратура-София.

Прокурорите от Апелативна прокуратура–Варна също излязоха със становище, в което категорично заявяват "своето единство и готовност да се противопоставят на опитите за дестабилизиране на прокуратурата".

"В работата си Прокуратурата винаги е спазвала, спазва и ще спазва стриктно Конституцията на Република България и законите на страната, водила се е и ще се води винаги от принципите на правовата държава и европейските ценности и, както досега, така и в бъдеще, ще остане гарант за законността и демократичните устои на държавата", става ясно от съобщението, публикувано на страницата на държавното обвинение.

"Заедно и решително заставаме срещу всеки опит за намеса в работата на независимата съдебна система. Няма да се поддаваме на политически натиск и безкомпромисно ще се противопоставяме на всеки опит за политическо влияние, както и на опитите за дестабилизиране на прокуратурата", заявяват от Апелативна прокуратура–Варна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук